Naslovnica
Zavičajno društvo Stari Slatinik
Raspjevano kao i uvijek
Tuesday, 01 July 2014

Image 

U subotu je u Društvenom domu Dr.Ante Starevi, u organizaciji Puke pjevake skupine Veseli Slatinani, odrano tradicionalno Staroslatiniko ljeto.

Pred ispunjenom velikom dvoranom, u programu kojeg je vodio Marin Kovaevi, nastupili su: KUD Drenik iz Drenika, KUD Berislavi iz Novog Grada, UKPD Ukraina iz Slavonskog Broda i HKUD Tamburica iz Koraa. Titulu najljepše djevojke i mladia u nošnji, ponijeli su: Josipa Akmai iz Drenika i Matej Dori iz Novog Grada. 

Više na stranicama Sb plus: http://sbplus.hr/opcine/brodski_stupnik/zivot/zabava/raspjevano_kao_i_uvijek.aspx 

 
Obiljeavanje Europskog tjedna
Monday, 19 May 2014

Image 

Zaviajno društvo Stari Slatinik i ove godine ukljuilo se u obiljeavanje Europskog tjedna u Brodsko-posavskoj upaniji. Manifestacija za itavu upaniju provedena je tijekom drugog tjedna mjeseca svibnja, a Zaviajno društvo ukluilo se u nju u dva navrata. 

Prvi dio dogaanja odran je 8. svibnja u 19,00 sati u prostorijama Udruge koje se nalaze u sklopu društvenog doma „Dr.Ante Starevi“ u Starom Slatiniku, a nazoili su mu mještani Starog Slatinika mlae, srednje i starije dobi.

Uvodnu rije dao je Tomislav Lovini, predsjednik Udruge koji je nakon toga odrao predavanje o problemima i pravima starijih i nemonih osoba i njihovih staratelja u EU.

Nakon toga, lanica upravnog odbora Udruge, prof. Zdenka Anii odrala je predavanje sa pokaznom vjebom o postupanju i prvoj pomoi do dolaska hitne medicinske pomoi, te podijelila odgovarajue brošure sa uputama.

Drugi dio organiziran je u nedjelju 10. svibnja kada je organiziran izlet mještana mješovitih uzrasta u staroslatinika brda Stazom svetog Martina. Tijekom izleta sakupljano je razno ljekovito bilje uz razgovor i informacije o nazivima i ljekovitim svojstvima.

Na krajnjem odredištu u predjelu Gaji ga. Zenga Anii odrala je praktinu edukaciju spravljanja pripravaka od ljekovitog bilja, te informirala nazone o komercijalnim mogunostima hranjivih i ljekovitih pripravaka.

Više slika u nastavku lanka. 

Opirnije...
 
Izborna Skuptina udruge
Wednesday, 02 April 2014

Image

 Odrana izborna Skupština udruge Zaviajno društvo Stari Slatinik

STARI SLATINIK - U prostorijama društvenog doma Dr Ante Starevi, odrana je redovna izborna Skupština udruge Zaviajno društvo Stari Slatinik. Iz izvješa o radu u protekloj godini, kojeg je podnijela predsjednica Blanka Bori vidljiv je niz aktivnosti, po kojima je ova udruga postala prepoznatljiva i šire od opine Brodski Stupnik. Jedna od najznaajnijih aktivnosti bila je organizacija Noi muzeja u prelijepo ureenoj Zaviajnoj zbirci. U programu je predstavljen rad poznatog brodskog samoukog umjetnika Andreja Macka, koji je osobno odrao zanimljivu radionicu za najmlae. Aktuelni predsjednik NK Svai Josip Lovini, odrao je retrospektivno predavanje i otvorio popratnu izlobu o staroslatinikom nogometu. Tajnik udruge Josip Salanti predstavio je posjetiteljima svoju kolekciju novanica iz cijelog svijeta, a odrao je i zanimljivo predavanje o templarima i njihovoj ulozi u staroslatinikoj povijesti.

Udruga se aktivno ukljuila i u program obiljeavanja Europskog tjedna, u sklopu kojeg je odrano predavanje na temu "Graanin EU", pripremljen bogat glazbeni program te izloba fotografija "Europa u objektivu". Profesor Josip Skoko odrao je predavanje na temu "Europska kinematografija", a odrane su i projekcije dvaju kultnih europskih filmova.

  U lipnju je organiziran dvodnevni uspješni izlet u Hercegovinu, a u prosincu je tiskan novi broj Staroslatinikog glasa, a prošlogodišnje aktivnosti zaokruene su boinom izlobom "Obiteljski portreti".

  Iz financijskog izvješa, kojeg je podnijela rizniarka Danijela Vrlji, vidljivo je da je udruga raspolagala sa skromnim sredstvima, ali posve dostatnim da se sve aktivnosti novano pokriju, bez gubitaka ili bilo kakvih minusa.

  U izbornom dijelu skupštine, izabran je novi Upravni odbor udruge u koji su ušli: Blanka Bori, Ivan Salanti, Tomislav Lovini, Anto Blatani, Josip Mah, Silvana Mah, Zdenka Anii, Miro uljak i Mirko Prskalo.

  Na svojoj prvoj sjednici, odranoj odmah iza skupštine, za novog predsjednika udruge Zaviajno društvo Stari Slatinik u narednom dvogodišnjem mandatu izabran je Tomislav Lovini, a za dopredsjednike: Blanka Bori i Ivan Salanti

 

Više na: http://sbplus.hr/opcine/brodski_stupnik/zivot/udruge_gradana/novi_predsjednik_tomislav_lovincic.aspx 

 
No muzeja 2014.
Monday, 03 February 2014

 

unasevrijeme.jpg

 Po etvrti puta u Zaviajnoj zbirci Stari Slatinik odrana je No muzeja

etvrto izdanje Noi muzeja, odrano u Društvenom domu Dr.Ante Starevi, bilo je iznimno sadrajno i zanimljivo.

Organizator je bilo Zaviajno društvo Stari Slatinik, a program u Zaviajnoj zbirci, zapoeo je projekcijom fotografija pod nazivom "U naše vrijeme". Posebna atrakcija bio je duet Marije i Ive Anurovski, uz pratnju Antuna Fiolia na harmonici,  koji su za ovu prigodu izveli makedonsku pjesmu " Svanokle, Nado", s kojom su prije 50 godina pobijedili na natjecanju koje se odravalo u Starom Slatiniku, a zvalo se "Mikrofon je vaš". Zdenka Anii upoznala je posjetitelje s drevnom vještinom izrade makramea. S poviješu i znaajem crkvice Svetog Martina u Loviu prisutne su upoznali Josip Salanti i Blanka Bori. Ovogodišnji je program zaokruen nastupom mladog glazbenika Filipa Kauria koji je osmislio repertoar koji je pratio nit vodilju cijele veeri, a to je zabavni ivot Starog Slatinika, od pedesetih godina prošlog stoljea do danas. 

Više na:  http://sbplus.hr/opcine/brodski_stupnik/kultura/ostalo/sadrzajni_i_zanimljivi_programi.aspx

 
Predblagdanski domjenak Zaviajnog drutva
Friday, 03 January 2014
Image 

Zaviajno društvo Stari Slatinik odralo je i ove godine svoj tradicionalni domjenak uoi boinih i novogodišnjih praznika.

Na domjenku se okupio velik broj lanova i simpatizera udruge kojima je predsjednica Blanka Bori zahvalila na suradnji te zaeljela sve najbolje tijekom dolazeih blagdana te puno sree i uspjeha u novoj 2014. godini.

 

 

Uz domjenak postavljena je i izloa obiteljskih fotografija (portreta) koji su prikupljeni meu lanovima Društva i ostalim mještanima. Okupljanje lanova iskorišteno je da se privremeno (do redovne izborne skupštine u 2014. godini) popuni upravni odbor Udruge kojeg su u meuvremenu napustili neki lanovi.
U nastavku lanka pogledajte fotografije sa domjenka. 
Opirnije...
 
Staroslatiniki glas 6
Tuesday, 17 December 2013
Image  

Novi broj "Staroslatinikog glasa" skinite ovdje.

U ovom broju donosimo:

DOGAANJA (EU tjedan, Staroslatiniko ljeto, Izlet u Hercegovinu, Nogometna sezona)

MLADI I USPJEŠNI (Branimir Prskalo i Damir Begovi)

Teretana ARENA GYM

IZVORNO STAROSLATINIKI: Pelarstvo uljak

I OVO JE SLATINIK ( primjeri brige i nebrige za okoliš)

 
Slatinjani u Hercegovini
Monday, 01 July 2013

Image

Zaviajno društvo Stari Slatinik i ove godine je za sve svoje lanove ali i njihove prijatelje organiziralo nezaboravan izlet.
Razmišljajui o tome koju destinaciju ponuditi lanstvu za ovogodišnji izlet, Upravni odbor Zaviajnog društva Stari Slatinik, na elu s profesoricom Blankom Bori, odluio se za Hercegovinu. Naime, mnoge obitelji iz ovog mjesta (Prskalo, Vrlji, uljak, Lonar i dr.) porijeklom su upravo iz Hercegovine i unaprijed se znalo kako e ovaj izlet biti pun pogodak.

U autobusu se trailo mjesto više, jer bilo je dosta zainteresiranih. Cilj prvog dana bila je hercegovaka ljepotica vrsnica. Ova prelijepa planina, visoka 2228 metara smještena je u blizini Mostara, i mjesta Bogodol iz kojeg su se poslije 2. svjetskog rata doselile prve hercegovake obitelji u Stari Slatinik. Nakon ugodne vonje preko Dervente, Doboja, Zenice, Sarajeva, Konjica i Jablanice, u ranim popodnevnim satima, stigli su na odredište.

Blidinjska dolina ih je doekala okupana suncem i svojom svjeinom. Smjestili su se u Motel Hajduke vrleti, a velika veina ih se zaeljela okušati popeti na vrsnicu. Nakon dvosatnog uspinjanja, za mnoge su naišle prve nevolje. Kako su u ovo doba godine vrhovi vrsnice još uvijek pod debelim naslagama snijega, svi oni koji nisu imali odgovarajuu opremu, odnosno obuu nisu mogli dalje preko snjenih i zaleenih kosina. Nastavilo je, i do cilja stiglo, samo njih etvero, meu kojima je bila i predsjednica udruge Blanka. Umorni i isrpljeni, ali i zadovoljni s doivljenim, svi su se u Hajdukim vrletima druili uz veeru i pivo, jer trebalo je nakvasiti edna grla. 

Sutradan je na rasporedu bila vonja pored Blidinjskog jezera, uspon iz Blidinjske doline koja je na nadmorskoj visini iznad 1200 metara, na planinski prijevoj te spuštanje u Posušje, pa preko Gruda i Ljubuškog do Meugorja. Slatinjani su se u ovom poznatom svetište zadrali oko pet sati, posjetili sve znamenitosti, nazoili Svetoj misi i nakon objeda, preko itluka, krenuli put Mostara. U jednoiposatnom boravku u hercegovakoj metropoli posjetili su stari dio grada, s obnovljenim starim mostom, a neki su se nakratko susreli s rodbinom koja ivi u i oko Mostara.

Puni lijepih dojmova, upotpunjenih s prelijepim sunanim vremenom koje ih je pratilo za vrijeme cijelog boravka u Hercegovini, kui su se vratili u ranim jutarnjim satima ponedjeljka.   

Više na portalu SBPlus : http://sbplus.hr/opcine/brodski_stupnik/zivot/udruge_gradana/slatinjani_u_hercegovini/default.aspx

 
Posljednja dva dana obiljeavanja EU tjedna pripala Starom Slatiniku
Wednesday, 15 May 2013
Image 

Završna dva dana manifestacije obiljeavanja Europskog tjedna u Brodsko-posavskoj upaniji pripala su opini Brodski Stupnik.

Tonije, Zaviajno društvo Stari Slatinik prigodnim programom u Društvenom domu Dr.Ante Starevi zakljuilo je posljednji Europski tjedan prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

 

 

Predsjednica Zaviajnog društva profesorica Blanka Bori odrala je predavanje i prezentaciju pod nazivom „Graanin EU", vješto u nju uklapajui i dva svoja uvaena sumještana, naelnika opine Brodski Stupnik Petra Lovinia i ravnatelja srednje Poljoprivredne škole Matija Antun Reljkovi Vladu Prskala. Upriliena je i izloba fotografija pod nazivom „Europa u objektivu". Nastupio je i gitarista Borko Azapovi, kao i puka pjevaka skupina „Veseli Slatinani".

Drugog dana, Josip Skoko je odrao predavanje na temu „Europska kinematografija", a odrana je i projekcija igranih filmova: Metropolis (1927.) i Le Samourai (1967.).

Sve u svemu protekli vikend je u Starom Slatiniku bio u znaku Europe.

Više na: http://www.sbplus.hr/opcine/brodski_stupnik/kultura/ostalo/zavrsnica_u_starom_slatiniku/default.aspx

 
No muzeja 2013.
Tuesday, 29 January 2013
Image 

Nastavljajui u maniri prethodne dvije godine, Zaviajno društvo Stari Slatinik je i ove godine pokušalo raznovrsnim programom privui što vei broj mještana i ostalih namjernika.

Sudei po odazivu, to im je i uspjelo. 

 

 

Poznati brodski samouki umjetnik Andrej Macko sa svojom je suradnicom Ivanom Bogunovi odrao radionicu izrade nakita od drveta i jedaeg pribora. Vei broj posjetitelja, od kojih je veina bila mlaeg uzrasta upoznat je ovom prigodom i s osnovama pirografije.

Program je nastavljen izlobom "Retrospektiva staroslatinikog nogometa". Predsjednik NK „Svai" iz Starog Slatinika Josip Lovini u svojoj je prezentaciji upoznao posjetitelje s bogatom i dugom tradicijom igranja ove popularne igre u mjestu. Klub je slubeno registriran davne 1947. godine i od tada biljei zavidne rezultate. Postavljena je i prigodna izloba fotografija, dresova i pehara s prvenstava.

Posjetitelji su tijekom veeri mogli uivati i u izlobi novanica koje je dugi niz godina marljivo prikupljao sa svojih brojnih putovanja tajnik Zaviajnog društva Stari Slatinik, Josip Salanti. Da nije usamljen u svom hobiju, moglo se vidjeti i u izlobi impresivne zbirke kovanica Josipa Lovinia.

Cjeloveernje druenje u Zaviajnoj zbirci u Starom Slatiniku zaokrueno je priom o viteškom redu templara i njihovom moguem utjecaju na Stari Slatinik te popratnim dokumentarcem, informirala nas je predsjednica Zaviajnog društva Stari Slatinik Blanka Bori .

Više na : http://www.sbplus.hr/opcine/brodski_stupnik/kultura/ostalo/za_svakog_ponesto/default.aspx

 
«« Poetak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 Sljedea » Kraj »»

Stranice 21 - 30 od 68