Naslovnica
Zavičajno društvo Stari Slatinik
Deset godina plodonosnog rada
Friday, 23 December 2016

 zavicajno_10_godina.png

Tradicionalnim Boinim domjenkom za sve svoje lanove, goste i stanovnike Starog Slatinika, Zaviajno društvo obiljeilo je i deset godina svojeg postojanja. Bila je to prigoda da se pogleda unazad i još jednom istaknu najvaniji rezultati rada. Iznio ih je tajnik društva Josip Salanti.

Naglasimo samo one najvanije:

- ureenje i odravanje Zaviajne zbirke Stari Slatinik;

- redovito ukljuivanje odgovarajuim programima u manifestaciju „No muzeja" koja se svake godine odrava na nivou RH;

- organizacija proslave Dana sv.Vinka, zaštitnika vinograda i vinogradara;

- sudjelovanje u manifestaciji „Europski tjedan" koja se odrava na nivou Brodsko-posavske upanije;

- povremeno organiziranje „Susreta Staroslatinana"

- organiziranje izlobi lokalnih slikara amatera, starih fotografija te izlobi suvremene fotografije;

- pomo Pukoj pjevakoj skupini u organizaciji godišnje priredbe „Staroslatiniko ljeto";

- ureenje planinarske i hodoasnike staze do crkve Svetog Martina (Staza Svetog Martina);

- ureenje Krinog puta u šumi Obri;

- radne akcije na ureenju naselja i brdskih puteva;

- izleti lanova Udruge i ostalih mještana;

Osniva Zaviajnog društva Stari Slatinik bio je pokojni Marko Lovini, a uz njega tada su u Inicijativnom odboru bili: Stjepan Lovri, Milica Kopori-Tomii, Josip Salanti, pok. Zvonko Martinovi, Petar Lovini, Anto Blatani i Branko Grozdani.

O ivotu i radu osnivaa Marka Lovinia prezentaciju je odrala dopredsjednica društva Blanka Filoševi, a dopunili su je Ilija Maoduš i Branko Grozdani.

Više slika moete nai na slijedeem linku

  http://www.sbplus.hr/opcine/brodski_stupnik/zivot/udruge_gradana/deset_godina_plodonosnog_rada.aspx#.WGLfwn1TSpJ

Takoer novi broj Staroslatinikog glasa moete pregledati na ovom linku.

 
JO JEDNA VRIJEDNA AKCIJA ZAVIAJNOG DRUTVA
Sunday, 03 July 2016
izvjee_-_slagalica.jpg

  160628112754284.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Udruga „Zaviajno društvo Stari Slatinik“,  još jednom od svojih akcija doprinijela  je još boljem izgledu i funkcionalnosti svojega mjesta.

U dogovoru i uz pomo Opine Brodski Stupnik, kojoj ovo naselje pripada, okonana je graanska akcija ureenja pješakih mostia uz glavnu cestu i prilagodba istih za sigurnije korištenje od strane aka, invalidnih osoba, majki sa djecom i osalih mještana.

 

U tom cilju, a na poticaj Lokalne akcijske grupe „Posavina“ , Udruga se prijavila na natjeaj koji je raspisala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva „Slagalica“ iz Osijeka u okviru svojeg projekta pod nazivom“Naš doprinos zajednici“, te je meu mnogobrojnim organizacijama s podruja etiri slavonske upanije dobila financijsku podršku svojem projektu pod nazivom  „Pouri polako – sigurno preko mostova“  u vrijednosti od 13.000,00 kuna.

 

Projekt je, u suradnji s djelatnicima komunalne slube Opine te uz veliku podršku lanova Udruge i ostalih mještana-volontera, uspješno proveden tijekom travnja, svibnja i lipnja ove godine, a njegovo okonanje obiljeeno je i proslavljeno sveanošu koja je odrana u  Društvenom  domu u Starom Slatiniku u nedjelju 26.1ipnja 2016. godine.

 

Više o ovoj akciji moete saznati na:

 

http://www.sbplus.hr/opcine/brodski_stupnik/zivot/udruge_gradana/uredeni_pjesacki_mostovi_.aspx#.V3QmL9KLSUk

 

 
Poziv
Monday, 15 February 2016
img279.jpg
 
No muzeja 2016
Monday, 01 February 2016

 images.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 dsc_2918.jpgKao i prijašnjih godina, Zaviajno društvo Stari Slatinik  pridruilo se obiljeavanju manifestacije Noi muzeja.  Ovogodišnju No muzeja obiljeila je tema Utemeljitelji i reformatori  - Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena.  
Kako je jedna od glavnih misli vodilja Josipa Juraja Strossmayera bila Prosvjetom ka slobodi, odluili smo posjetitelje upoznati s poviješu školstva u Starom Slatiniku.
Više od stotinu posjetitelja te veeri uivalo je u predavanju o prvom uitelju u Nioj pukoj školi u Slatiniku, Maksi Kopajniku.  Predavanje je pripremio gospodin Jozo Salanti, no zbog sprijeenosti nije ga mogao i odrati.  Trideset i pet godina uiteljevanja i bogatog utjecaja na ovu sredinu nam je zato predstavila Zdenka Anii koja je i sama prosvjetna djelatnica. Veinu posjetitelja inili su i sami uenici niih razreda iz Starog Slatinika. Njihove marljive uiteljice krenule su s obiljeavanjem programa Noi muzeja ve na nastavi tog dana. Tako je uiteljica Blaenka Javor odrala radionicu izrade malih sovica od kolaa, kao simbola same manifestacije. Uiteljica Ana Vrbeši odrala je izuzetno zanimljivu radionicu krasopisa gdje su uenici pokazali zavidnu vještinu. Istovremeno s tom radionicom, odrala se još jedna iznimno posjeena aktivnost gdje su sudjelovala djeca sa svojim roditeljima. Radionicu naziva Strossmayer u elektronikim obrazovnim sadrajima odrala je uiteljica Marijana Krijan. Na kraju je odran i kviz gdje se provjerovalo znanje steeno u radionici.
Kratko predavanje uz projekciju dokumentarnog filma o Josipu Juraju Strossmayeru odrala je profesorica Blanka Bori.
Program je zaokruen projekcijom fotografija o generacijama uenika podrune škole te osvrtom na 187 godina rada škole.

 Galeriju slika s Noi muzeja moete pogledati ovdje ili na stranicama Sbplusa.hr

 

 
Vinkovo 2016
Monday, 25 January 2016

 

20160122_120013.jpg

20160122_112959.jpg

  20160122_112139.jpg

 

 

 

 

 

 

   

Po tradiciji i obiaju 22. sijenja obiljeava se dan sv. Vinka, zaštitnika vinogradara, vinograda i vina a Zaviajno društvo od kad postoji organizira proslavu "Vincekova" na vinogradima i vikendicama naših sumještana.

Opirnije...
 
Izrada Lokalne strategije razvoja LAG-a Posavina
Tuesday, 26 January 2016
logo_lag-a.jpg
Opirnije...
 
estit Boi i sretna Nova godina
Monday, 28 December 2015
 
  20151227_132611.jpg
 
Umjesto klasine razglednice odluili smo da vam za ove blagdane predstavimo jaslice iz naše staroslatinike crkve, Crkve svetog Josipa koje su postavili naši vrijedni sumještani  i posebno vrijedne sumještanke. Za sve one koji još nisu imali priliku vidjeti uivo, snimili smo  nekoliko slika koje moete pogledati ispod teksta. Takoer smo izdali  novi broj Staroslatinikog glasa koji moete  pogledati u PDF formatu ovdje
Opirnije...
 
Godinja skuptina 2015.
Tuesday, 15 March 2011
 
Pozivamo Vas na Redovnu godišnju skupštinu Udruge «Zaviajno društvo Stari Slatinik« koja e se odrati u Društvenom domu Dr.Ante Starevi u Starom Slatiniku dana 12. travnja 2015. godine (nedjelja) sa poetkom u 19,00 sati.

DNEVNI RED:
 
1. Otvaranje Skupštine
 
2. Izbor radnih tijela Skupštine
a) verifikacijska komisija (2 lana)
b) zapisniar
c) 2 ovjerovitelja zapisnika
 
3. Izvješe verifikacijske komisije o broju nazonih lanova
 
4. Podnošenje izvješa o radu Udruge u 2014. godini
a) Izvješe predsjednika o aktivnostima Udruge u 2014. godini
b) Izvješe rizniarke o financijskom poslovanju Udruge u 2014. godini
 
5. Rasprava o podnijetim izvješima i usvajanje istih
 
6. Prijedlog rasprava i usvajanje
a) Programa rada Udruge za 2015. godinu
b) Financijskog plana Udruge za 2015. godinu
 
7. Prijedlog, rasprava i usvajanje novog Statuta Udruge
 
8. Prijedlog, rasprava i usvajanje Poslovnika o radu Skupštine
 
9. Odluka o imenovanju likvidatora Udruge 10. Pitanja i prijedlozi
 
 
 
Poziv moete skinuti ovdje
 
 
Predsjednik Udruge:
                                                                                        Tomislav Lovini 
 
U Starom Slatiniku mali jubilej za veliki hrvatski
Saturday, 07 February 2015
150128203331353.jpg

 

Zaviajno društvo Stari Slatinik ove godine se po peti puta ukljuilo sa svojom Zaviajnom zbirkom u manifestaciju Noi muzeja. Budui da je nacionalna tema desete jubilarne Noi muzeja bila posveena Nikoli Tesli, prof. Ivan Lutz je odrao vrlo zanimljivo predavanje naziva „Hrvatski izumitelji i zašto o tome šutimo“ u kojem se ne samo osvrnuo na genij Nikole Tesle, ve i na mnoge druge inovatore i izumitelje iz prošlosti i sadašnjosti Hrvatske, a o kojima se jako malo zna i govori. Tom prilikom je pozvao ne samo nadlene institucije drave Hrvatske, ve i nas sve ostale da se malo bolje brinemo o kreativnim genijima koji se mogu nalaziti meu nama.

Osim stalnog postava Zaviajne zbirke posjetitelji su mogli pogledati izlobu koju je priredila prof. Blanka Bori,  „Hrvatski inovatori“  na kojoj je predstavljen mali dio izumitelja i inovatora iz Hrvatske te njihovih izuma.

Drugo predavanje  na temu „Astronomija za poetnike“ odrao je predsjednik Zviajnog društva Tomislav Lovini koji je upoznao posjetitelje s vrstama teleskopa i poetnim koracima u promatranju nonog neba. To predavanje je popratio s projekcijom „Planetarij u vlastitom domu“ s programima za upoznavanje zvijezdanog neba i svemira.

Prije, izmeu i poslije predavanja posjetitelji su bili poašeni s kuhanim vinom, ajem i prigodnim zakuskama.

Zaviajno društvo je jako zadovoljno ovogodišnjom posjeenošu mještana Starog Slatinika, opine i ostatka upanije kojih je po lošem vremenu bilo 90-ak, a posebno im je drago zbog velikog broja posjetitelja mlaih uzrasta koji daju poticaj da se ne stane na ovom mini jubileju ve da za pet godina proslavljamo puni jubilej odravanja Noi muzeja u našem Starom Slatiniku.

Opirnije...
 
«« Poetak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 Sljedea » Kraj »»

Stranice 11 - 20 od 68