Naslovnica
U potrazi za okicom PDF Ispis E-mail
Monday, 08 November 2010
Image 
Pronai osobu koja  pria onako kako se nekad prialo na ovim prostorima,  u prvi se trenutak nije inilo zahtjevnim zadatkom.  No, ukoliko priu zaponete u Starom Slatiniku, mjestu u kojem preteito ive ljudi koji svoje porijeklo duguju likim, hercegovakim, bosanskim i inim drugim prostranstvima, dobro ete se zamisliti. Danas je u tom mjestu ostalo svega dvadesetak starosjedilakih obitelji i meu njima jako malo Šokaca koji su zadrali svoj izvorni  govor.

Na svu sreu, potraga je završena s uspjehom.

 

Skupina znanstvenika: Vladymir Antonovi Dybo, proelnik Odsjeka za slavenske jezike ruskog dravnog Filozofskog fakulteta i lan ruske Akademije znanosti, te njegovi suradnici - Aleksandra Ter-Afanesova i Mihail Oslon te  Mate Kapovi, docent na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu i njegova doktorandica Martina Perai, profesorica iz Slavonskog Broda  u sklopu svog projekta istraivanja naglasnih sustava hrvatskih govora  pokucali su na vrata gospoe Terezije Siroglavi, mještanke koja slovi za jednu od rijetkih osoba u mjestu koja je zadrala izvorni govor ovih krajeva. Roena i odrasla u Loviima, od 1963. godine sa stalnim prebivalištem u Starom Slatiniku u dvosatnom je strunom voenom  razgovoru bila zahvalan sugovornik za njihov projekt.

 Cijenjeni su profesori boravili ve u dva navrata u Posavini 2006. i 2007. godine, obišavši dvadesetak šokakih sela, a i  ove godine nastavljaju s istraivanjem na terenu. Ovih e dana obii mjesta Brodski Stupnik, Slobodnicu te Domaljevce u bosanskoj Posavini. Osobito ih zanimaju govori Hrvata Šokaca, tj. staroštokavski govor koji je u cjelovitom okviru slavenskih dijalekata jedan od najarhainijih s najbolje ouvanim starijim naglasnim osobinama, zbog ega je zanimljiv znanstvenicima slavistima širom svijeta. 

 Ovo je takoer jedinstvena prilika da se zabiljee i struno opišu govori ovih mjesta koji su u posljednjih sto godina slabo prouavani.   Vrijednost njihova posjeta je i utoliko vea  jer smo svi svjesni injenice da lokalni govori lagano odumiru i nuno ih je otrgnuti zaboravu.

 Kako kae  gospoa Tera: „Svi danas priaju moderno.“
 

                                                                                                     Blanka Bori

 

Image 

Zadnja Promjena ( Wednesday, 09 February 2011 )
 
« Prethodna   Sljedea »