Naslovnica
Francuskinja pronala rodbinu PDF Ispis E-mail
Monday, 14 July 2008

Francuskinja Sylvie Lesan Pean, roena je u Parizu 1962. godine.

Svojega oca,  koji je majku i nju napustio kada je imala svega dvije godine nikada nije upoznala. 

Odrastavši Syliviju je sve više i više muila spoznaja da ništa ne zna o njemu, njegovu porijeklu, rodbini niti mjestu gdje se rodio i gdje sada ivi. Jedino što je znala, bilo je nekoliko podataka iz vjenanog lista u kojemu je bilo navedeno njegovo ime, prezime, godina i mjesto roenja te ime oca i majke.

Sylvijina majka Louise takoer nije imala druge podatke o svojem odbjeglom suprugu, niti je sa njim bila u bilo kakvom kontaktu nakon što ih je napustio.  Obje su, meutim i dalje nosile njegove prezime Lesan. 

Potraga za ocem trajala je sve do poetka lipnja ove godine, kada je okonana zahvaljujui internetu i web-stranicama Zaviajnog društva Stari Slatinik. 

Putem internetskih trailica Sylvie i njezin mu Philippe pokušavali su ve due vrijeme pronai bilo kakav detalj povezan sa ovjekom koji se zove uro Lesan i mjestom Slatinik (Slatnik) u kojem je roen, ali u tome nisu imali uspjeha.  Sve dok se izborom Snjeane Lesan u Upravni odbor Zaviajnog društva ovo prezime nije pojavilo na našim stranicama. Povezivanjem traenog prezimena sa traenim imenom naselja internetska trailica dovela je Sylvie i Philippea na naše web-stranice.

Pošto su naše web-stranice samo na hrvatskom jeziku oni u prvi mah nisu uope znali na ega se one odnose. Meutim, pronašli su mjesto putem kojega mogu uputiti elektronsku poruku Zaviajnom društvu. 

Jedne veeri poetkom lipnja na svoje raunalo dobio sam slijedeu poruku na engleskom jeziku: „Zovem se Sylvie Lesan i ve 40 godina traim svojega oca koji se zove Djuro Lesan: Molim pomozite mi!“. Naravno da sam odgovorio jer sam znao da mogu pomoi, a i osjeao sam potrebu za time.

uru (Djuru) Lesana površno sam poznavao, ali sam znao da u selu ivi njegov brat Ilija sa obitelji. Konzultirajui druge lanove Zaviajnog društva, te Iliju Lesana i njegovu suprugu, prikupio sam podatke o Sylvijinom ocu, te ju o svemu obavijestio.

uro Lesan je, na alost, umro prije deset godina. ivio je u Opatiji ali je sahranjen na groblju u Starom Slatiniku. Potvreno je da je bio u Francuskoj u vrijeme Sylvijinog roenja (1962. godine), te je razmjenom fotografija sa sigurnošu utvreno da je on osoba koju Sylvie trai.  

Drugi dio prie odnosi se na Sylvijinu posjetu rodnom mjestu svojega oca, na koju se odluila odmah nakon što je potvreno da je pokojni to uro Lesan. Sylvie trenutno ivi u Grkoj sa suprugom Philippeom i dva sina-blizanca Alexanderom i Hugoom. Njezin suprug je strunjak za helikoptere i radi u francusko/njemakoj tvrtki Eurocopter, te je tri godine proveo kao njihov predstavnik u Grkoj. Mandat mu istjee krajem srpnja, te se uskoro vraaju u rodnu Francusku. 

Poetkom srpnja cjelokupna obitelj došla je u Slavonski Brod, avionom iz Atene, preko Budimpešte u Zagreb, te nakon toga rent a carom u Brod. Odsjeli su u novootvorenom hotelu Central a ja sam u ime Zaviajnog društva, uz pomo Marka Lovinia i Zvonka Martinovia (bio je dobar prijatelj ure Lesana) preuzeo obvezu njihovog povezivanja sa rodbinom. Ne ulazei u detalje njihovog boravka u našoj sredini, koji je trajao 4 dana, elim istai da je Sylvie napustila Slatinik, Brod i Hrvatsku vrlo zadovoljna, istovremeno i tuna zbog toga što njezin otac više nije meu ivima. Konano je saznala puno detalja o njemu,  te shvatila da ovdje ima puno rodbine, više nego u Francuskoj sa majine strane.

uro je, naime, imao petero brae i tri sestre, od kojih su danas ivi njih troje - jedan brat (Ilija) i dvije sestre (Ana i Kata). Njih troje imaju šestero djece te puno unuadi i praunuadi. Brata i sestre te veinu njihove djece, unuadi i praunuadi Sylvie je uspjela susresti u 4 dana svojega boravka. Usput Sylvie i njezina obitelj obišli su dobar dio ue i šire okoline, koja im se veoma svia. Siguran sam da je zadovoljstvo obostrano jer je velik dio obitelji Lesan saznao da u Francuskoj ima veoma dragu, ljubaznu i suosjeajnu roakinju, a Sylvie je konano saznala istinu o svojem ocu i upoznala gostoljubivu i dragu rodbinu. 

 

 Image

 Sylvie Lesan Pean sa obitelji snimljena u prostorijama Zaviajnog društva prigodom proglašenja poasnim lanom

 

  Nadam se da e rodbina i naše Zaviajno društvo ostati u vezi sa Sylvie i njezinom obitelji, te da e doi do iduih susreta. Usput reeno, Sylvie Lesan Pean je proglašena poasnim lanom Zaviajnog društva Stari Slatinik.                                          

Josip Salanti  

 

Zadnja Promjena ( Wednesday, 01 April 2009 )
 
« Prethodna   Sljedea »