Naslovnica arrow Zaviajna zbirka
Zaviajna zbirka Stari Slatinik PDF Ispis E-mail
Thursday, 10 January 2008

Zaviajna zbirka Stari Slatinik ustanovljena je u drugoj polovici 2006. godine, te sveano otvorena na prvom susretu Staroslatiniana koji je odran 15. rujna 2006. godine.

Zbirka je smještena u tri prostorije Društvenog doma "Dr. Ante Starevi" u Starom Slatiniku te ukljuuje stari namještaj, predmete ope uporabe, fotografije, stare alate, kao i replike arheoloških nalaza sa ovoga podruja.

Primarno je etnološkog karaktera. Od tri prostorije zbirke, dvije imaju funkciju izlobenih dvorana,dok je trea prostorija namijenjena povremenom okupljanju ljudi, te vei dio prostora te sobe zauzima veliki stol sa stolicama.

U jednoj od dvaju izlobenih dvorana smještena je rekonstruirana soba tipinog seoskog domainstva iz prve polovice prošloga stoljea, dok je druga dvorana ispunjena policama i vitrinama u kojima se nalaze izlošci, uglavnom vezani uz razna  zanimanja koja su bila zastupljena u Starom Slatiniku, predmeti iz novije povijesti sela te arheološki nalazi s tog podruja. Zbirka ima i galerijski odjel, koji sainjavaju slike lokalnih slikara.

Budui da je Stari Slatinik geografski smješten u okruenju koje obiluje u glavnini kvalitetnom hrastovom šumom, jasenom, johom i bukvom, razvilo se  mnogo obrta vezanih uz obradu drveta. 

Tesari ili cimermani morali su dobro znati odabrati vrstu i kvalitetu drveta da bi ga mogli tesanjem obraditi, te od istog napraviti uporabni predmet. Sve se to radilo runo, tesarskim sjekirama.

Dolaskom traktora kao pogonskog stroja, runo obradu drveta sve više potiskuju pilane.

Drvotokari, te drvorezbari nekad su imali pune ruke posla, jer svaka domaica morala je znati presti. Za taj posao bilo joj je potrebno vreteno, kolovrat, tkalaki stan za tkanje, te stupa i ostali pribor za obradu konoplje. 

Katalog zaviajne zbirke 

 

Skinite PowerPoint dokument (10Mb)

 

Pogledajte online prezentaciju optimiziranu za Internet Explorer

Zadnja Promjena ( Wednesday, 25 May 2011 )