Naslovnica
Zavičajno društvo Stari Slatinik
126. obljetnica rođenja Ivana Čeovića
Wednesday, 15 February 2012
 Image

Dana 04.02.2012, na inicijativu Društva ekonomista Slavonski Brod, u Društvenom domu u Starom Slatiniku, obilježena je 126. obljetnica rođenja Ivana Čeovića, osnivača i prvog tajnika Lovačkog saveza Hrvatske i Slavonije i pisca knjige Lovstvo.

Ovo obilježavanje svojevrsni je nastavak prošlogodišnjeg programa, prilikom kojeg je otkrivena spomen ploča ing. Ivanu Čeoviću na Lovačkom domu u Starom Slatiniku, te je održan Okrugli stol na temu "Mjesto i uloga osnivača i prvog tajnika Lovačkog saveza Hrvatske i Slavonije u razvoju lovstva" (o čemu se možete informirati na stranicama Društva ekonomista, www.desb.hr).

 Ing. Ivan Čeović, jedan je od začetnika lovstva u Hrvatskoj i Slavoniji. U nastavku navodimo neke zaključke koji su se mogli čuti na obilježavanju 126. obljetnice njegova rođenja.

Opširnije...
 
Noć muzeja 2012.
Tuesday, 31 January 2012
 Image

Zavičajno društvo Stari Slatinik, po drugi puta se u svojoj lijepo uređenoj Zavičajnoj zbirci uključilo u manifestaciju Noć muzeja.

U programu koje je pripremilo društvo nastojalo se udovoljiti interesima svih generacija mještana i ostalih posjetitelja, a sudeći po velikom broju posjetitelja, on je u potpunosti uspio.

 Više pročitajte na portalu SBPlus .

Opširnije...
 
Vinkovo 2012
Tuesday, 31 January 2012
Image

  U organizaciji Zavičajnog društva, u vinogradima Starog Slatinika i ove godine obilježen je 22. Siječnja, Dan svetog Vinka, zaštitnika vinograda i vinogradara.

Ovo tradicionalno okupljanje održano je kraj vikandice Saše Grgurevića na području Gajića, a privuklo je velik broj mještana.

Prigodan govor održao je Branko Grozdanić, a nazočnima se obratio i načelnik Općine Broski Stupnik, Petar Lovinčić. Lijepo vrijeme i prijateljsko druženje uz vatru, pečenu slaninu i kobasice te domaće vino učinili su ovaj dan izuzetnim.

Opširnije...
 
Susret dva Slatinika
Monday, 09 January 2012
Image  

U Hrvatskoj postoje četiri naselja koja u svom nazivu nose riječ Slatinik.

To su Gornji Slatinik, Donji Slatinik, Slatinik Drenjski i naš Stari Slatinik.

Pretpostavlja se da je toponim Slatinik potekao od izvorišta slane vode koja su se nekad nalazila na području naselja. 

Ideja Zavičajnog društva Stari Slatinik je da se ta naselja povežu - i to prvenstveno druženjem između mještana i upoznavanjem sa životom u sva  četiri naselja.

Ta je ideja saživjela kada je predsjednik MO Stari Slatinik, gospodin Josip Grgurević kontaktirao predsjednika MO Slatinika Drenjskog, gospodina Ladislava Marakovića.

Gospodin Ladislav je prihvatio poziv  i sa skupinom svojih mještana u petak, na blagdan Sveta tri kralja posjetio Stari Slatinik, gdje su ih dočekali predstavnici mjesnog odbora i svih staroslatiničkih udruga.

Prilikom posjeta Slatiniku, dragi gosti su obišli našu Zavičajnu zbirku, posjetili Križni put i u neformalnom druženju u restauraciji „Bonsai“ upoznali se sa životom u Starom Slatiniku. Prestavnici Starog Slatinika također su saznali štošta o Slatiniku Drenjskom, malom pitomom  selu od kojih 300-ak stanovnika u Osječko-baranjskoj županiji. Dogovoren je nastavak suradnje te uzvratni posjet prvom prilikom.


Opširnije...
 
Staroslatinički glas 4
Monday, 03 October 2011
Image  

Novi broj "Staroslatiničkog glasa" skinite ovdje.

U ovom broju donosimo:

 - Peta obljetnica Zavičajnog društva

- Pobožnost Križnog puta

- Noć muzeja u Starom Slatiniku

- Lovačka izložba

- Staroslatinčani na Velebitu

- Mandičine kronike

- LAG „Posavina“

- Staroslatiničko ljeto 2011.

- Memorijal “Neven i Mijo”

- Sintetplast – uspješna poduzetnička priča

- Stari zanati – Stjepan Golid, stolar

 
Slatinjani na Velebitu
Wednesday, 29 June 2011
 Image

Zavičajno društvo Stari Slatinik organiziralo je izlet na Velebit koji će svim sudionicima zasigurno dugo ostati u sjećanju.

Odredište je bio Zavižan, odnosno Nacionalni park Sjeverni Velebit, a svi koji su išli iskazali su se i kao dobri planinari. 

Nadaleko poznatom Premužićevom stazom koja upravo počinje od Zavižana i ide hrptom Velebita prema jugu, do Baških Oštarija u dužini od 57 km, prolazeći kroz najljepše i najnepristupačnije predjele ove najljepše planine Hrvatske, hodali su punih pet sati. Kod Rosijevog planinarskog skloništa, koje se nalazi u srcu Rožanskih kukova, jedinstvenom i najljepšem spletu stjenovitih vrhova Sjevernog Velebita, okrijepili su se i kratko odmorili, te vratili nazad do Zavižana. Zanimljivost je što je ova najljepša i najimpresivnija planinarska staza u Hrvatskoj, građena pune tri godine (1930. – 1933.) pod vodstvom šumarskog inženjera Ante Premužića, rođenog u Slavonskom Kobašu.

Nakon hodanja po Velebitu, Slatinjani su se spustili na more i u Senju se zadržali na dvosatnom kupanju. Ideju za ovaj jednodnevni izlet, koji je bio popraćen pravim ljetnim sunčanim vremenom i uz odlično raspoloženje svih sudionika, dala je predsjednica Zavičajnog društva prof. Blanka Borić.

Namjera je da se u sklopu ove udruge osnuje Sekcija zaljubljenika u prirodu ili možda i oformi planinarsko društvo, jer za takvo što ima dosta zainteresiranih, pogotovo mladih.

Članak je prenesen sa sbplus.hr  gdje možete pronaći fotografije sa izleta. 

 
Prigodnom svečanošću obilježena je peta obljetnica postojanja Zavičajnog društva Stari Slatinik
Wednesday, 25 May 2011

Image

Image 

Ovo društvo osnovano je 20. svibnja 2006. godine, a njegov prvi predsjednik bio je, sada već pokojni, Marko Lovinčić.

Zahvaljujući njegovoj ogromnoj energiji, u prve tri godine postojanja, izdane su 4 knjige o Starom Slatiniku, obogaćen je kulturno zabavni život i što je možda i najvažnije za početni rad društva, otvorena je Zavičajna zbirka u kojoj su izloženi predmeti koji su se koristili u svakodnevnom, nekadašnjem, životu sela. U sklopu nje je i dokumentacioni centar koji čuva sve sačuvane fotografije, dokumente i zapise o povijesti sela.

Ova vrijedna zbirka nalazi se u Društvenom domu Dr.Ante Starčević, otvorenog je tipa i može se razgledati uz prethodnu najavu. Nedavno je doživjela svoju recenziju i sada se može ubrojiti među najvrijednije i najznačajnije u ovom dijelu Slavonije.  

Pokojnog Marka nasljedila je agilna mlada profesorica Blanka Borić, pa su i u posljednje dvije godine zabilježeni značajni rezultati. Spomenimo samo neke. 
 
Pokrenut je informativni list Staroslatinički glas  koji izlazi dva puta godišnje i u kojem se mještane besplatno informira o svim zbivanjima u selu.
Uz pomoć i novčane donacije članova i ostalih mještana, kao i Crkvenog odbora, u šumi Obriž, iznad sela, postavljen je Križni put.
Uređena je i otvorena pješačka staza pod nazivom „Put Svetog Martina", koja vodi od sela do crkve Sveti Martin u Lovčiću.
O pet godina postojanja društva, na svečanosti je prigodnu prezentaciju priredio tajnik Josip Salantić. Premda ni u njoj nisu mogle biti pobrojane sve aktivnosti, jasno je da je ovo društvo više nego opravdalo svrhu svojeg postojanja. Pokrenulo je i obnovilo niz aktivnosti u Starom Slatiniku, uspostavilo odličnu suradnju s Općinom Brodski Stupnik, kao i ostalim udrugama u selu, pa i šire.
Društvo od svog osnutka ima i svoju web stranicu starislatinik.com , na kojoj se mogu naći sve informacije o njenom radu, ali i o selu Stari Slatinik.

Članak je prenesen sa stranica sbplus.hr (Autor: Ivan Salantić) gdje u priloženoj foto galeriji  možete vidjeti djelić izložaka Zavičajne zbirke Stari Slatinik. 
 
Pobožnost Križnog puta u Starom Slatiniku
Friday, 08 April 2011
Image  

Prostor oko Križnog puta u šumi Obriž bio je tog  petka, 1. travnja 2011. ispunjen brojnim vjernicima koji su došli sa svih strana naše županije, kao i iz Požeško – slavonske  na  pobožnost križnog puta uz postaje koje su protekle godine  podigli naši mještani.

Uz  župnika Župe Sibinj Tomislava Vlaovića i svećenike iz nekoliko drugih župa Križni put predvodio je Slavko Pranjković, župnik u Nuštru. 

       

Nakon toga su svi sudjelovali na misi koju je u šumi na prigodnom oltaru predvodio đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić. Pomoćni biskup je u svojoj propovijedi naglasio važnost obitelji te se posebno obratio mladima, poručivši im da se ne zadovoljavaju mediokritetom, već da se trude radeći iskreno, uporno  i pošteno ostvariti svoj životni put.

Ovom, za našu sredinu važnom događaju,  prethodila je trodnevna duhovna priprava koju je od 29. do 31. ožujka predvodio župnik Pranjković.  

Izuzetna posjećenost i impresije samim Križnim putem dobar su signal da bi ovaj Križni put, uz Stazu svetog Martina i obnovljene križeve na Kućištu i Gajiću, mogao postati dio kršćanske tradicije naše šire okolice. 

Opširnije...
 
Godišnja skupština 2011.
Friday, 08 April 2011
U nedjelju 27. Ožujka 2011. godine održana je Godišnja skupština Udruge "Zavičajno društvo Stari Slatinik".

Zapisnik sa Skupštine možete pogledati ovdje .

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 31 - 40 od 62