Naslovnica
Zavičajno društvo Stari Slatinik
Raspjevano kao i uvijek
Tuesday, 01 July 2014

Image 

U subotu je u Društvenom domu Dr.Ante Starčević, u organizaciji Pučke pjevačke skupine Veseli Slatinčani, održano tradicionalno Staroslatiničko ljeto.

Pred ispunjenom velikom dvoranom, u programu kojeg je vodio Marin Kovačević, nastupili su: KUD Drežnik iz Drežnika, KUD Berislavić iz Novog Grada, UKPD Ukraina iz Slavonskog Broda i HKUD Tamburica iz Koraća. Titulu najljepše djevojke i mladića u nošnji, ponijeli su: Josipa Akmačić iz Drežnika i Matej Dorić iz Novog Grada. 

Više na stranicama Sb plus: http://sbplus.hr/opcine/brodski_stupnik/zivot/zabava/raspjevano_kao_i_uvijek.aspx 

 
Obilježavanje Europskog tjedna
Monday, 19 May 2014

Image 

Zavičajno društvo Stari Slatinik i ove godine uključilo se u obilježavanje Europskog tjedna u Brodsko-posavskoj županiji. Manifestacija za čitavu županiju provedena je tijekom drugog tjedna mjeseca svibnja, a Zavičajno društvo uklučilo se u nju u dva navrata. 

Prvi dio događanja održan je 8. svibnja u 19,00 sati u prostorijama Udruge koje se nalaze u sklopu društvenog doma „Dr.Ante Starčević“ u Starom Slatiniku, a nazočili su mu mještani Starog Slatinika mlađe, srednje i starije dobi.

Uvodnu riječ dao je Tomislav Lovinčić, predsjednik Udruge koji je nakon toga održao predavanje o problemima i pravima starijih i nemoćnih osoba i njihovih staratelja u EU.

Nakon toga, članica upravnog odbora Udruge, prof. Zdenka Aničić održala je predavanje sa pokaznom vježbom o postupanju i prvoj pomoći do dolaska hitne medicinske pomoći, te podijelila odgovarajuće brošure sa uputama.

Drugi dio organiziran je u nedjelju 10. svibnja kada je organiziran izlet mještana mješovitih uzrasta u staroslatinička brda Stazom svetog Martina. Tijekom izleta sakupljano je razno ljekovito bilje uz razgovor i informacije o nazivima i ljekovitim svojstvima.

Na krajnjem odredištu u predjelu Gajić gđa. Zenga Aničić održala je praktičnu edukaciju spravljanja pripravaka od ljekovitog bilja, te informirala nazočne o komercijalnim mogućnostima hranjivih i ljekovitih pripravaka.

Više slika u nastavku članka. 

Opširnije...
 
Izborna Skupština udruge
Wednesday, 02 April 2014

Image

 Održana izborna Skupština udruge Zavičajno društvo Stari Slatinik

STARI SLATINIK - U prostorijama društvenog doma Dr Ante Starčević, održana je redovna izborna Skupština udruge Zavičajno društvo Stari Slatinik. Iz izvješća o radu u protekloj godini, kojeg je podnijela predsjednica Blanka Borić vidljiv je niz aktivnosti, po kojima je ova udruga postala prepoznatljiva i šire od općine Brodski Stupnik. Jedna od najznačajnijih aktivnosti bila je organizacija Noći muzeja u prelijepo uređenoj Zavičajnoj zbirci. U programu je predstavljen rad poznatog brodskog samoukog umjetnika Andreja Macka, koji je osobno održao zanimljivu radionicu za najmlađe. Aktuelni predsjednik NK Svačić Josip Lovinčić, održao je retrospektivno predavanje i otvorio popratnu izložbu o staroslatiničkom nogometu. Tajnik udruge Josip Salantić predstavio je posjetiteljima svoju kolekciju novčanica iz cijelog svijeta, a održao je i zanimljivo predavanje o templarima i njihovoj ulozi u staroslatiničkoj povijesti.

Udruga se aktivno uključila i u program obilježavanja Europskog tjedna, u sklopu kojeg je održano predavanje na temu "Građanin EU", pripremljen bogat glazbeni program te izložba fotografija "Europa u objektivu". Profesor Josip Skoko održao je predavanje na temu "Europska kinematografija", a održane su i projekcije dvaju kultnih europskih filmova.

  U lipnju je organiziran dvodnevni uspješni izlet u Hercegovinu, a u prosincu je tiskan novi broj Staroslatiničkog glasa, a prošlogodišnje aktivnosti zaokružene su božićnom izložbom "Obiteljski portreti".

  Iz financijskog izvješća, kojeg je podnijela rizničarka Danijela Vrljić, vidljivo je da je udruga raspolagala sa skromnim sredstvima, ali posve dostatnim da se sve aktivnosti novčano pokriju, bez gubitaka ili bilo kakvih minusa.

  U izbornom dijelu skupštine, izabran je novi Upravni odbor udruge u koji su ušli: Blanka Borić, Ivan Salantić, Tomislav Lovinčić, Anto Blatančić, Josip Mah, Silvana Mah, Zdenka Aničić, Miro Čuljak i Mirko Prskalo.

  Na svojoj prvoj sjednici, održanoj odmah iza skupštine, za novog predsjednika udruge Zavičajno društvo Stari Slatinik u narednom dvogodišnjem mandatu izabran je Tomislav Lovinčić, a za dopredsjednike: Blanka Borić i Ivan Salantić

 

Više na: http://sbplus.hr/opcine/brodski_stupnik/zivot/udruge_gradana/novi_predsjednik_tomislav_lovincic.aspx 

 
Noć muzeja 2014.
Monday, 03 February 2014

 

unasevrijeme.jpg

 Po četvrti puta u Zavičajnoj zbirci Stari Slatinik održana je Noć muzeja

Četvrto izdanje Noći muzeja, održano u Društvenom domu Dr.Ante Starčević, bilo je iznimno sadržajno i zanimljivo.

Organizator je bilo Zavičajno društvo Stari Slatinik, a program u Zavičajnoj zbirci, započeo je projekcijom fotografija pod nazivom "U naše vrijeme". Posebna atrakcija bio je duet Marije i Ive Ančurovski, uz pratnju Antuna Fiolića na harmonici,  koji su za ovu prigodu izveli makedonsku pjesmu " Svanokle, Nado", s kojom su prije 50 godina pobijedili na natjecanju koje se održavalo u Starom Slatiniku, a zvalo se "Mikrofon je vaš". Zdenka Aničić upoznala je posjetitelje s drevnom vještinom izrade makramea. S poviješću i značajem crkvice Svetog Martina u Lovčiću prisutne su upoznali Josip Salantić i Blanka Borić. Ovogodišnji je program zaokružen nastupom mladog glazbenika Filipa Kaurića koji je osmislio repertoar koji je pratio nit vodilju cijele večeri, a to je zabavni život Starog Slatinika, od pedesetih godina prošlog stoljeća do danas. 

Više na:  http://sbplus.hr/opcine/brodski_stupnik/kultura/ostalo/sadrzajni_i_zanimljivi_programi.aspx

 
Predblagdanski domjenak Zavičajnog društva
Friday, 03 January 2014
Image 

Zavičajno društvo Stari Slatinik održalo je i ove godine svoj tradicionalni domjenak uoči božićnih i novogodišnjih praznika.

Na domjenku se okupio velik broj članova i simpatizera udruge kojima je predsjednica Blanka Borić zahvalila na suradnji te zaželjela sve najbolje tijekom dolazećih blagdana te puno sreće i uspjeha u novoj 2014. godini.

 

 

Uz domjenak postavljena je i izloža obiteljskih fotografija (portreta) koji su prikupljeni među članovima Društva i ostalim mještanima. Okupljanje članova iskorišteno je da se privremeno (do redovne izborne skupštine u 2014. godini) popuni upravni odbor Udruge kojeg su u međuvremenu napustili neki članovi.
U nastavku članka pogledajte fotografije sa domjenka. 
Opširnije...
 
Staroslatinički glas 6
Tuesday, 17 December 2013
Image  

Novi broj "Staroslatiničkog glasa" skinite ovdje.

U ovom broju donosimo:

DOGAĐANJA (EU tjedan, Staroslatiničko ljeto, Izlet u Hercegovinu, Nogometna sezona)

MLADI I USPJEŠNI (Branimir Prskalo i Damir Begović)

Teretana ARENA GYM

IZVORNO STAROSLATINIČKI: Pčelarstvo Čuljak

I OVO JE SLATINIK ( primjeri brige i nebrige za okoliš)

 
Slatinjani u Hercegovini
Monday, 01 July 2013

Image

Zavičajno društvo Stari Slatinik i ove godine je za sve svoje članove ali i njihove prijatelje organiziralo nezaboravan izlet.
Razmišljajući o tome koju destinaciju ponuditi članstvu za ovogodišnji izlet, Upravni odbor Zavičajnog društva Stari Slatinik, na čelu s profesoricom Blankom Borić, odlučio se za Hercegovinu. Naime, mnoge obitelji iz ovog mjesta (Prskalo, Vrljić, Čuljak, Lončar i dr.) porijeklom su upravo iz Hercegovine i unaprijed se znalo kako će ovaj izlet biti pun pogodak.

U autobusu se tražilo mjesto više, jer bilo je dosta zainteresiranih. Cilj prvog dana bila je hercegovačka ljepotica Čvrsnica. Ova prelijepa planina, visoka 2228 metara smještena je u blizini Mostara, i mjesta Bogodol iz kojeg su se poslije 2. svjetskog rata doselile prve hercegovačke obitelji u Stari Slatinik. Nakon ugodne vožnje preko Dervente, Doboja, Zenice, Sarajeva, Konjica i Jablanice, u ranim popodnevnim satima, stigli su na odredište.

Blidinjska dolina ih je dočekala okupana suncem i svojom svježinom. Smjestili su se u Motel Hajdučke vrleti, a velika većina ih se zaželjela okušati popeti na Čvrsnicu. Nakon dvosatnog uspinjanja, za mnoge su naišle prve nevolje. Kako su u ovo doba godine vrhovi Čvrsnice još uvijek pod debelim naslagama snijega, svi oni koji nisu imali odgovarajuću opremu, odnosno obuću nisu mogli dalje preko snježnih i zaleđenih kosina. Nastavilo je, i do cilja stiglo, samo njih četvero, među kojima je bila i predsjednica udruge Blanka. Umorni i isrpljeni, ali i zadovoljni s doživljenim, svi su se u Hajdučkim vrletima družili uz večeru i pivo, jer trebalo je nakvasiti žedna grla. 

Sutradan je na rasporedu bila vožnja pored Blidinjskog jezera, uspon iz Blidinjske doline koja je na nadmorskoj visini iznad 1200 metara, na planinski prijevoj te spuštanje u Posušje, pa preko Gruda i Ljubuškog do Međugorja. Slatinjani su se u ovom poznatom svetište zadržali oko pet sati, posjetili sve znamenitosti, nazočili Svetoj misi i nakon objeda, preko Čitluka, krenuli put Mostara. U jednoiposatnom boravku u hercegovačkoj metropoli posjetili su stari dio grada, s obnovljenim starim mostom, a neki su se nakratko susreli s rodbinom koja živi u i oko Mostara.

Puni lijepih dojmova, upotpunjenih s prelijepim sunčanim vremenom koje ih je pratilo za vrijeme cijelog boravka u Hercegovini, kući su se vratili u ranim jutarnjim satima ponedjeljka.   

Više na portalu SBPlus : http://sbplus.hr/opcine/brodski_stupnik/zivot/udruge_gradana/slatinjani_u_hercegovini/default.aspx

 
Posljednja dva dana obilježavanja EU tjedna pripala Starom Slatiniku
Wednesday, 15 May 2013
Image 

Završna dva dana manifestacije obilježavanja Europskog tjedna u Brodsko-posavskoj županiji pripala su općini Brodski Stupnik.

Točnije, Zavičajno društvo Stari Slatinik prigodnim programom u Društvenom domu Dr.Ante Starčević zaključilo je posljednji Europski tjedan prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

 

 

Predsjednica Zavičajnog društva profesorica Blanka Borić održala je predavanje i prezentaciju pod nazivom „Građanin EU", vješto u nju uklapajući i dva svoja uvažena sumještana, načelnika općine Brodski Stupnik Petra Lovinčića i ravnatelja srednje Poljoprivredne škole Matija Antun Reljković Vladu Prskala. Upriličena je i izložba fotografija pod nazivom „Europa u objektivu". Nastupio je i gitarista Borko Azapović, kao i pučka pjevačka skupina „Veseli Slatinčani".

Drugog dana, Josip Skoko je održao predavanje na temu „Europska kinematografija", a održana je i projekcija igranih filmova: Metropolis (1927.) i Le Samourai (1967.).

Sve u svemu protekli vikend je u Starom Slatiniku bio u znaku Europe.

Više na: http://www.sbplus.hr/opcine/brodski_stupnik/kultura/ostalo/zavrsnica_u_starom_slatiniku/default.aspx

 
Noć muzeja 2013.
Tuesday, 29 January 2013
Image 

Nastavljajući u maniri prethodne dvije godine, Zavičajno društvo Stari Slatinik je i ove godine pokušalo raznovrsnim programom privući što veći broj mještana i ostalih namjernika.

Sudeći po odazivu, to im je i uspjelo. 

 

 

Poznati brodski samouki umjetnik Andrej Macko sa svojom je suradnicom Ivanom Bogunović održao radionicu izrade nakita od drveta i jedaćeg pribora. Veći broj posjetitelja, od kojih je većina bila mlađeg uzrasta upoznat je ovom prigodom i s osnovama pirografije.

Program je nastavljen izložbom "Retrospektiva staroslatiničkog nogometa". Predsjednik NK „Svačić" iz Starog Slatinika Josip Lovinčić u svojoj je prezentaciji upoznao posjetitelje s bogatom i dugom tradicijom igranja ove popularne igre u mjestu. Klub je službeno registriran davne 1947. godine i od tada bilježi zavidne rezultate. Postavljena je i prigodna izložba fotografija, dresova i pehara s prvenstava.

Posjetitelji su tijekom večeri mogli uživati i u izložbi novčanica koje je dugi niz godina marljivo prikupljao sa svojih brojnih putovanja tajnik Zavičajnog društva Stari Slatinik, Josip Salantić. Da nije usamljen u svom hobiju, moglo se vidjeti i u izložbi impresivne zbirke kovanica Josipa Lovinčića.

Cjelovečernje druženje u Zavičajnoj zbirci u Starom Slatiniku zaokruženo je pričom o viteškom redu templara i njihovom mogućem utjecaju na Stari Slatinik te popratnim dokumentarcem, informirala nas je predsjednica Zavičajnog društva Stari Slatinik Blanka Borić .

Više na : http://www.sbplus.hr/opcine/brodski_stupnik/kultura/ostalo/za_svakog_ponesto/default.aspx

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 21 - 30 od 68