Naslovnica
Zavičajno društvo Stari Slatinik
Slatinjani u Hercegovini
Monday, 01 July 2013

Image

Zavičajno društvo Stari Slatinik i ove godine je za sve svoje članove ali i njihove prijatelje organiziralo nezaboravan izlet.
Razmišljajući o tome koju destinaciju ponuditi članstvu za ovogodišnji izlet, Upravni odbor Zavičajnog društva Stari Slatinik, na čelu s profesoricom Blankom Borić, odlučio se za Hercegovinu. Naime, mnoge obitelji iz ovog mjesta (Prskalo, Vrljić, Čuljak, Lončar i dr.) porijeklom su upravo iz Hercegovine i unaprijed se znalo kako će ovaj izlet biti pun pogodak.

U autobusu se tražilo mjesto više, jer bilo je dosta zainteresiranih. Cilj prvog dana bila je hercegovačka ljepotica Čvrsnica. Ova prelijepa planina, visoka 2228 metara smještena je u blizini Mostara, i mjesta Bogodol iz kojeg su se poslije 2. svjetskog rata doselile prve hercegovačke obitelji u Stari Slatinik. Nakon ugodne vožnje preko Dervente, Doboja, Zenice, Sarajeva, Konjica i Jablanice, u ranim popodnevnim satima, stigli su na odredište.

Blidinjska dolina ih je dočekala okupana suncem i svojom svježinom. Smjestili su se u Motel Hajdučke vrleti, a velika većina ih se zaželjela okušati popeti na Čvrsnicu. Nakon dvosatnog uspinjanja, za mnoge su naišle prve nevolje. Kako su u ovo doba godine vrhovi Čvrsnice još uvijek pod debelim naslagama snijega, svi oni koji nisu imali odgovarajuću opremu, odnosno obuću nisu mogli dalje preko snježnih i zaleđenih kosina. Nastavilo je, i do cilja stiglo, samo njih četvero, među kojima je bila i predsjednica udruge Blanka. Umorni i isrpljeni, ali i zadovoljni s doživljenim, svi su se u Hajdučkim vrletima družili uz večeru i pivo, jer trebalo je nakvasiti žedna grla. 

Sutradan je na rasporedu bila vožnja pored Blidinjskog jezera, uspon iz Blidinjske doline koja je na nadmorskoj visini iznad 1200 metara, na planinski prijevoj te spuštanje u Posušje, pa preko Gruda i Ljubuškog do Međugorja. Slatinjani su se u ovom poznatom svetište zadržali oko pet sati, posjetili sve znamenitosti, nazočili Svetoj misi i nakon objeda, preko Čitluka, krenuli put Mostara. U jednoiposatnom boravku u hercegovačkoj metropoli posjetili su stari dio grada, s obnovljenim starim mostom, a neki su se nakratko susreli s rodbinom koja živi u i oko Mostara.

Puni lijepih dojmova, upotpunjenih s prelijepim sunčanim vremenom koje ih je pratilo za vrijeme cijelog boravka u Hercegovini, kući su se vratili u ranim jutarnjim satima ponedjeljka.   

Više na portalu SBPlus : http://sbplus.hr/opcine/brodski_stupnik/zivot/udruge_gradana/slatinjani_u_hercegovini/default.aspx

 
Posljednja dva dana obilježavanja EU tjedna pripala Starom Slatiniku
Wednesday, 15 May 2013
Image 

Završna dva dana manifestacije obilježavanja Europskog tjedna u Brodsko-posavskoj županiji pripala su općini Brodski Stupnik.

Točnije, Zavičajno društvo Stari Slatinik prigodnim programom u Društvenom domu Dr.Ante Starčević zaključilo je posljednji Europski tjedan prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

 

 

Predsjednica Zavičajnog društva profesorica Blanka Borić održala je predavanje i prezentaciju pod nazivom „Građanin EU", vješto u nju uklapajući i dva svoja uvažena sumještana, načelnika općine Brodski Stupnik Petra Lovinčića i ravnatelja srednje Poljoprivredne škole Matija Antun Reljković Vladu Prskala. Upriličena je i izložba fotografija pod nazivom „Europa u objektivu". Nastupio je i gitarista Borko Azapović, kao i pučka pjevačka skupina „Veseli Slatinčani".

Drugog dana, Josip Skoko je održao predavanje na temu „Europska kinematografija", a održana je i projekcija igranih filmova: Metropolis (1927.) i Le Samourai (1967.).

Sve u svemu protekli vikend je u Starom Slatiniku bio u znaku Europe.

Više na: http://www.sbplus.hr/opcine/brodski_stupnik/kultura/ostalo/zavrsnica_u_starom_slatiniku/default.aspx

 
Noć muzeja 2013.
Tuesday, 29 January 2013
Image 

Nastavljajući u maniri prethodne dvije godine, Zavičajno društvo Stari Slatinik je i ove godine pokušalo raznovrsnim programom privući što veći broj mještana i ostalih namjernika.

Sudeći po odazivu, to im je i uspjelo. 

 

 

Poznati brodski samouki umjetnik Andrej Macko sa svojom je suradnicom Ivanom Bogunović održao radionicu izrade nakita od drveta i jedaćeg pribora. Veći broj posjetitelja, od kojih je većina bila mlađeg uzrasta upoznat je ovom prigodom i s osnovama pirografije.

Program je nastavljen izložbom "Retrospektiva staroslatiničkog nogometa". Predsjednik NK „Svačić" iz Starog Slatinika Josip Lovinčić u svojoj je prezentaciji upoznao posjetitelje s bogatom i dugom tradicijom igranja ove popularne igre u mjestu. Klub je službeno registriran davne 1947. godine i od tada bilježi zavidne rezultate. Postavljena je i prigodna izložba fotografija, dresova i pehara s prvenstava.

Posjetitelji su tijekom večeri mogli uživati i u izložbi novčanica koje je dugi niz godina marljivo prikupljao sa svojih brojnih putovanja tajnik Zavičajnog društva Stari Slatinik, Josip Salantić. Da nije usamljen u svom hobiju, moglo se vidjeti i u izložbi impresivne zbirke kovanica Josipa Lovinčića.

Cjelovečernje druženje u Zavičajnoj zbirci u Starom Slatiniku zaokruženo je pričom o viteškom redu templara i njihovom mogućem utjecaju na Stari Slatinik te popratnim dokumentarcem, informirala nas je predsjednica Zavičajnog društva Stari Slatinik Blanka Borić .

Više na : http://www.sbplus.hr/opcine/brodski_stupnik/kultura/ostalo/za_svakog_ponesto/default.aspx

 
Župa Goranci kraj Mostara
Monday, 17 December 2012
Image 

U velikoj dvorani Društvenog doma „Dr. Ante Starčević,  održana je promocija knjige fra Marka Jurića i Dragana Vidovića „Župa Goranci kraj Mostara".

Ovu kulturnu manifestaciju koja je pobudili veliki interes mještana, uspješno je organiziralo Zavičajno društvo Stari Slatinik. Podsjetimo da čak 53 obitelji (od ukupno 350 koliko ih živi u Starom Slatiniku) vuku porijeklo iz župe Goranci (točnije mjesta Bogodol). 

O knjizi su govorili don Marinko Ivanković, tajnik Hrvatske salezijanske provincije sv.Ivana Bosca u Zagrebu, Stanislav Vukorep, publicist, zaposlen u Zavodu za zaštitu kulturno-povijesne baštine Hercegovačko-neretvanske županije u Mostaru i dr. Slobodan Lang, humanista i borac za ljudska prava.
Nazočnima se obratio i Dragan Vidović, jedan od dvojice autora knjige. Promociju su svojim nastupima uveličali Slavko Šarić (gusle i diple) i Jure Vidakušić (gusle) iz Golobrdaca (pokraj Pleternice). Slavko je i sam porijeklom iz župe Goranci, a Jure se kao dječačić sa svojom obitelji doselio iz Rame, koju su poplavili zbog izgradnje nove hidrocentrale.
Nastupila je i Pučka pjevačka skupina „Veseli Slatiničani", s nekoliko lijepih prigodnih pjesama. Kao najbolja ilustracija emocija koje Slatinjani gaje prema svom rodnom zavičaju mogu poslužiti i pjesme koje je napisao Miro Čuljak (rođeni Bogodoljanin). Dvije takve izrecitirala je predsjednica Zavičajnog društva prof. Blanka Borić,a jednu i sam autor.
Tajnik ovog društva Josip Salantić, za sve goste, održao je sažetu prezentaciju o povijesti i sadašnjosti Starog Slatinika.
 
5. susret Staroslatiničana
Tuesday, 25 September 2012
 Image

Zavičajno društvo Stari Slatinik i ove godine je organiziralo susret svih koji su na bilo koji način vezani za ovo mjesto.

U šest godina svoga postojanja, Zavičajno društvo Stari Slatinik, između ostalih svojih aktivnosti, svake godine koncem mjeseca rujna organizira susret svih koji su rođeni u ovom selu, a životni put ih je odnio diljem Hrvatske, pa i svijeta, ili svih onih koji su na bilo koji način vezani za njega.

Prošle godine, sličan susret organiziran je u prirodi (Jankovac), a ove, organizatori su se vratili starom prokušanom receptu. Organizirali su ga u velikoj dvorani Društvenog doma Dr Ante Starčević.
Okupio ih se pristojan broj, a nakon pozdravnih riječi predsjednice udruge Blanke Borić, jednog od osnivača iste, Stipe Lovrića i načelnika općine Brodski Stupnik, Pere Lovinčića, zanimljivu priču o povijesti ovog sela, popraćenu prigodnim fotografijama, ispričao je tajnik udruge Josip Salantić. Nezaobilazni su bili vicevi Branka Grozdanića i Ivše Čuljka, a glazbenom ugođaju pridonijela je pjevačka skupina "Veseli Slatiničani".
Uz ugodnu glazbu i birana jela i pića, okupljeni su se družili i evocirali sjećanja iz ranijih perioda njihovih života, do ranih jutarnjih sati.
Više fotografija na stranicama:  sbplus.hr  .
 
Staroslatinički glas 5
Monday, 03 October 2011
Image  

Novi broj "Staroslatiničkog glasa" skinite ovdje.

U ovom broju donosimo:

Smotra crkvenog pučkog pjevanja u St.Slatiniku

- Staroslatiničko ljeto

- Noć muzeja u Starom Slatiniku

- Obnovljena kapelica na groblju

- Memorijalni nogometni turnir

- Naši navijači u Poljskoj

- Susret dvaju Slatinika

- Mandičine kronike

- Projekti u funkciji razvoja turizma

- Izleti

- Susret prvih razreda

 
Maja i Matej najljepši par
Monday, 02 July 2012
Image  

U organizaciji Pjevačke skupine Veseli Slatinčani, u Društvenom domu Dr.Ante Starčević, održana je tradicionalna zabavna manifestacija pod nazivom Staroslatiničko ljeto.

Zanimljivi program otvorili su organizatori i domaćini Pjevačka skupina Veseli Slatinčani, a još su nastupili KUD Zrinski Brodski Stupnik,KUD Graničar Lužani, KUD Zagrađe, Češka beseda Slavonski Brod i Pučka glumačka družina Matini kripoštoli iz Gornje Bebrine. 

Svi su oni svojim nastupom oduševili prepunu dvoranu društvenog doma, a posebni gromoglasan pljesak zaradili su Matini kripoštoli koji su izveli Šokačku safunicu, autora i vođe ove pučke glumačke družine Mate Baboselca.

Potkraj programa, kojeg je uspješno vodio Marin Kovačević, izabran je i najljepši par u narodnim nošnjama, djevojka Maja Alaber (KUD Zagrađe) i momak Matej Zirdum (Češka beseda).

Više na stranicama Sbplus.hr

Opširnije...
 
Članovi Zavičajnog društva Stari Slatinik posjetili Velebit i Karlobag
Monday, 02 July 2012
Image  

U sklopu svog programa rada, članovi Zavičajnog društva, posjetili su Baške Oštarije i Karlobag.

Nakon što su prošle godine također bili na Velebitu (Zavižanu), ovoga puta, kao cilj svojeg posjeta odabrali su srednji dio najveće i najpoznatije planine Hrvatske. Točnije, autobus ih je dovezao do Baških Oštarija, odakle su u trosatnoj ugodnoj šetnji posjetili Dabarske kukove. 

Većina ih se odvažila na osvajanje jednog od najmarkatnijih i najposjećenijih vrhova, Kize. 

Nakon svježine i ugode Velebita, spustili su se na morsku stranu, do Karlobaga i ondje uživali u četverosatnom kupanju. Kako su temperature zraka i mora bile prave ljetne, ugođaj je za sve bio fantastičan i za dugo pamćenje.

Više slika na stranicama Sbplus.hr

Opširnije...
 
Nastavak uspješnog rada
Tuesday, 10 April 2012
Image 

U nepunih 6 godina postojanja Zavičajno društvo Stari Slatinik postiglo je rezultate vrijedne divljenja

Zavičajno društvo Stari Slatinik postalo je prepoznatljivo ne samo u Općini Brodski Stupnik, već i daleko šire.

U svojih nepunih šest godina postojanja postiglo je rezultate s kojima se može ponositi, i steklo povjerenje ne samo lokalne već i šire društvene zajednice.

 Stoga ne čudi da su odnedavno uključeni u projekte Ministarstva turizma Republike Hrvatske. Sredstva u iznosu 70.000,00 kuna odobrena su im za dva odvojena projekta, uređenje Križnog puta i tematskog parka uz njega, te uređenje Staze Svetog Martina, koja ide iz centra mjesta do crkve Svetog Martina, spomenika nulte kategorije kod sela Lovčić.
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 21 - 30 od 62