Naslovnica
Zavičajno društvo Stari Slatinik
Deset godina plodonosnog rada
Friday, 23 December 2016

 zavicajno_10_godina.png

Tradicionalnim Božićnim domjenkom za sve svoje članove, goste i stanovnike Starog Slatinika, Zavičajno društvo obilježilo je i deset godina svojeg postojanja. Bila je to prigoda da se pogleda unazad i još jednom istaknu najvažniji rezultati rada. Iznio ih je tajnik društva Josip Salantić.

Naglasimo samo one najvažnije:

- uređenje i održavanje Zavičajne zbirke Stari Slatinik;

- redovito uključivanje odgovarajućim programima u manifestaciju „Noć muzeja" koja se svake godine održava na nivou RH;

- organizacija proslave Dana sv.Vinka, zaštitnika vinograda i vinogradara;

- sudjelovanje u manifestaciji „Europski tjedan" koja se održava na nivou Brodsko-posavske županije;

- povremeno organiziranje „Susreta Staroslatinčana"

- organiziranje izložbi lokalnih slikara amatera, starih fotografija te izložbi suvremene fotografije;

- pomoć Pučkoj pjevačkoj skupini u organizaciji godišnje priredbe „Staroslatiničko ljeto";

- uređenje planinarske i hodočasničke staze do crkve Svetog Martina (Staza Svetog Martina);

- uređenje Križnog puta u šumi Obriž;

- radne akcije na uređenju naselja i brdskih puteva;

- izleti članova Udruge i ostalih mještana;

Osnivač Zavičajnog društva Stari Slatinik bio je pokojni Marko Lovinčić, a uz njega tada su u Inicijativnom odboru bili: Stjepan Lovrić, Milica Koporčić-Tomičić, Josip Salantić, pok. Zvonko Martinović, Petar Lovinčić, Anto Blatančić i Branko Grozdanić.

O životu i radu osnivača Marka Lovinčića prezentaciju je održala dopredsjednica društva Blanka Filošević, a dopunili su je Ilija Maoduš i Branko Grozdanić.

Više slika možete naći na slijedećem linku

  http://www.sbplus.hr/opcine/brodski_stupnik/zivot/udruge_gradana/deset_godina_plodonosnog_rada.aspx#.WGLfwn1TSpJ

Također novi broj Staroslatiničkog glasa možete pregledati na ovom linku.

 
JOŠ JEDNA VRIJEDNA AKCIJA ZAVIČAJNOG DRUŠTVA
Sunday, 03 July 2016
izvjee_-_slagalica.jpg

  160628112754284.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Udruga „Zavičajno društvo Stari Slatinik“,  još jednom od svojih akcija doprinijela  je još boljem izgledu i funkcionalnosti svojega mjesta.

U dogovoru i uz pomoć Općine Brodski Stupnik, kojoj ovo naselje pripada, okončana je građanska akcija uređenja pješačkih mostića uz glavnu cestu i prilagodba istih za sigurnije korištenje od strane đaka, invalidnih osoba, majki sa djecom i osalih mještana.

 

U tom cilju, a na poticaj Lokalne akcijske grupe „Posavina“ , Udruga se prijavila na natječaj koji je raspisala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva „Slagalica“ iz Osijeka u okviru svojeg projekta pod nazivom“Naš doprinos zajednici“, te je među mnogobrojnim organizacijama s područja četiri slavonske županije dobila financijsku podršku svojem projektu pod nazivom  „Požuri polako – sigurno preko mostova“  u vrijednosti od 13.000,00 kuna.

 

Projekt je, u suradnji s djelatnicima komunalne službe Općine te uz veliku podršku članova Udruge i ostalih mještana-volontera, uspješno proveden tijekom travnja, svibnja i lipnja ove godine, a njegovo okončanje obilježeno je i proslavljeno svečanošću koja je održana u  Društvenom  domu u Starom Slatiniku u nedjelju 26.1ipnja 2016. godine.

 

Više o ovoj akciji možete saznati na:

 

http://www.sbplus.hr/opcine/brodski_stupnik/zivot/udruge_gradana/uredeni_pjesacki_mostovi_.aspx#.V3QmL9KLSUk

 

 
Poziv
Monday, 15 February 2016
img279.jpg
 
Noć muzeja 2016
Monday, 01 February 2016

 images.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 dsc_2918.jpgKao i prijašnjih godina, Zavičajno društvo Stari Slatinik  pridružilo se obilježavanju manifestacije Noći muzeja.  Ovogodišnju Noć muzeja obilježila je tema Utemeljitelji i reformatori  - Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena.  
Kako je jedna od glavnih misli vodilja Josipa Juraja Strossmayera bila Prosvjetom ka slobodi, odlučili smo posjetitelje upoznati s poviješću školstva u Starom Slatiniku.
Više od stotinu posjetitelja te večeri uživalo je u predavanju o prvom učitelju u Nižoj pučkoj školi u Slatiniku, Maksi Kopajniku.  Predavanje je pripremio gospodin Jozo Salantić, no zbog spriječenosti nije ga mogao i održati.  Trideset i pet godina učiteljevanja i bogatog utjecaja na ovu sredinu nam je zato predstavila Zdenka Aničić koja je i sama prosvjetna djelatnica. Većinu posjetitelja činili su i sami učenici nižih razreda iz Starog Slatinika. Njihove marljive učiteljice krenule su s obilježavanjem programa Noći muzeja već na nastavi tog dana. Tako je učiteljica Blaženka Javor održala radionicu izrade malih sovica od kolaža, kao simbola same manifestacije. Učiteljica Ana Vrbešić održala je izuzetno zanimljivu radionicu krasopisa gdje su učenici pokazali zavidnu vještinu. Istovremeno s tom radionicom, održala se još jedna iznimno posjećena aktivnost gdje su sudjelovala djeca sa svojim roditeljima. Radionicu naziva Strossmayer u elektroničkim obrazovnim sadržajima održala je učiteljica Marijana Krijan. Na kraju je održan i kviz gdje se provjerovalo znanje stečeno u radionici.
Kratko predavanje uz projekciju dokumentarnog filma o Josipu Juraju Strossmayeru održala je profesorica Blanka Borić.
Program je zaokružen projekcijom fotografija o generacijama učenika područne škole te osvrtom na 187 godina rada škole.

 Galeriju slika s Noći muzeja možete pogledati ovdje ili na stranicama Sbplusa.hr

 

 
Vinkovo 2016
Monday, 25 January 2016

 

20160122_120013.jpg

20160122_112959.jpg

  20160122_112139.jpg

 

 

 

 

 

 

   

Po tradiciji i običaju 22. siječnja obilježava se dan sv. Vinka, zaštitnika vinogradara, vinograda i vina a Zavičajno društvo od kad postoji organizira proslavu "Vincekova" na vinogradima i vikendicama naših sumještana.

Opširnije...
 
Izrada Lokalne strategije razvoja LAG-a Posavina
Tuesday, 26 January 2016
logo_lag-a.jpg
Opširnije...
 
Čestit Božić i sretna Nova godina
Monday, 28 December 2015
 
  20151227_132611.jpg
 
Umjesto klasične razglednice odlučili smo da vam za ove blagdane predstavimo jaslice iz naše staroslatiničke crkve, Crkve svetog Josipa koje su postavili naši vrijedni sumještani  i posebno vrijedne sumještanke. Za sve one koji još nisu imali priliku vidjeti uživo, snimili smo  nekoliko slika koje možete pogledati ispod teksta. Također smo izdali  novi broj Staroslatiničkog glasa koji možete  pogledati u PDF formatu ovdje
Opširnije...
 
Godišnja skupština 2015.
Tuesday, 15 March 2011
 
Pozivamo Vas na Redovnu godišnju skupštinu Udruge «Zavičajno društvo Stari Slatinik« koja će se održati u Društvenom domu Dr.Ante Starčević u Starom Slatiniku dana 12. travnja 2015. godine (nedjelja) sa početkom u 19,00 sati.

DNEVNI RED:
 
1. Otvaranje Skupštine
 
2. Izbor radnih tijela Skupštine
a) verifikacijska komisija (2 člana)
b) zapisničar
c) 2 ovjerovitelja zapisnika
 
3. Izvješće verifikacijske komisije o broju nazočnih članova
 
4. Podnošenje izvješća o radu Udruge u 2014. godini
a) Izvješće predsjednika o aktivnostima Udruge u 2014. godini
b) Izvješće rizničarke o financijskom poslovanju Udruge u 2014. godini
 
5. Rasprava o podnijetim izvješćima i usvajanje istih
 
6. Prijedlog rasprava i usvajanje
a) Programa rada Udruge za 2015. godinu
b) Financijskog plana Udruge za 2015. godinu
 
7. Prijedlog, rasprava i usvajanje novog Statuta Udruge
 
8. Prijedlog, rasprava i usvajanje Poslovnika o radu Skupštine
 
9. Odluka o imenovanju likvidatora Udruge 10. Pitanja i prijedlozi
 
 
 
Poziv možete skinuti ovdje
 
 
Predsjednik Udruge:
                                                                                        Tomislav Lovinčić 
 
U Starom Slatiniku mali jubilej za veliki hrvatski
Saturday, 07 February 2015
150128203331353.jpg

 

Zavičajno društvo Stari Slatinik ove godine se po peti puta uključilo sa svojom Zavičajnom zbirkom u manifestaciju Noći muzeja. Budući da je nacionalna tema desete jubilarne Noći muzeja bila posvećena Nikoli Tesli, prof. Ivan Lutz je održao vrlo zanimljivo predavanje naziva „Hrvatski izumitelji i zašto o tome šutimo“ u kojem se ne samo osvrnuo na genij Nikole Tesle, već i na mnoge druge inovatore i izumitelje iz prošlosti i sadašnjosti Hrvatske, a o kojima se jako malo zna i govori. Tom prilikom je pozvao ne samo nadležne institucije države Hrvatske, već i nas sve ostale da se malo bolje brinemo o kreativnim genijima koji se mogu nalaziti među nama.

Osim stalnog postava Zavičajne zbirke posjetitelji su mogli pogledati izložbu koju je priredila prof. Blanka Borić,  „Hrvatski inovatori“  na kojoj je predstavljen mali dio izumitelja i inovatora iz Hrvatske te njihovih izuma.

Drugo predavanje  na temu „Astronomija za početnike“ održao je predsjednik Zvičajnog društva Tomislav Lovinčić koji je upoznao posjetitelje s vrstama teleskopa i početnim koracima u promatranju noćnog neba. To predavanje je popratio s projekcijom „Planetarij u vlastitom domu“ s programima za upoznavanje zvijezdanog neba i svemira.

Prije, između i poslije predavanja posjetitelji su bili počašćeni s kuhanim vinom, čajem i prigodnim zakuskama.

Zavičajno društvo je jako zadovoljno ovogodišnjom posjećenošču mještana Starog Slatinika, općine i ostatka županije kojih je po lošem vremenu bilo 90-ak, a posebno im je drago zbog velikog broja posjetitelja mlađih uzrasta koji daju poticaj da se ne stane na ovom mini jubileju već da za pet godina proslavljamo puni jubilej održavanja Noći muzeja u našem Starom Slatiniku.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 11 - 20 od 68