Naslovnica
Zavičajno društvo Stari Slatinik
Čestit Božić i sretna Nova godina
Monday, 28 December 2015
 
  20151227_132611.jpg
 
Umjesto klasične razglednice odlučili smo da vam za ove blagdane predstavimo jaslice iz naše staroslatiničke crkve, Crkve svetog Josipa koje su postavili naši vrijedni sumještani  i posebno vrijedne sumještanke. Za sve one koji još nisu imali priliku vidjeti uživo, snimili smo  nekoliko slika koje možete pogledati ispod teksta. Također smo izdali  novi broj Staroslatiničkog glasa koji možete  pogledati u PDF formatu ovdje
Opširnije...
 
Godišnja skupština 2015.
Tuesday, 15 March 2011
 
Pozivamo Vas na Redovnu godišnju skupštinu Udruge «Zavičajno društvo Stari Slatinik« koja će se održati u Društvenom domu Dr.Ante Starčević u Starom Slatiniku dana 12. travnja 2015. godine (nedjelja) sa početkom u 19,00 sati.

DNEVNI RED:
 
1. Otvaranje Skupštine
 
2. Izbor radnih tijela Skupštine
a) verifikacijska komisija (2 člana)
b) zapisničar
c) 2 ovjerovitelja zapisnika
 
3. Izvješće verifikacijske komisije o broju nazočnih članova
 
4. Podnošenje izvješća o radu Udruge u 2014. godini
a) Izvješće predsjednika o aktivnostima Udruge u 2014. godini
b) Izvješće rizničarke o financijskom poslovanju Udruge u 2014. godini
 
5. Rasprava o podnijetim izvješćima i usvajanje istih
 
6. Prijedlog rasprava i usvajanje
a) Programa rada Udruge za 2015. godinu
b) Financijskog plana Udruge za 2015. godinu
 
7. Prijedlog, rasprava i usvajanje novog Statuta Udruge
 
8. Prijedlog, rasprava i usvajanje Poslovnika o radu Skupštine
 
9. Odluka o imenovanju likvidatora Udruge 10. Pitanja i prijedlozi
 
 
 
Poziv možete skinuti ovdje
 
 
Predsjednik Udruge:
                                                                                        Tomislav Lovinčić 
 
U Starom Slatiniku mali jubilej za veliki hrvatski
Saturday, 07 February 2015
150128203331353.jpg

 

Zavičajno društvo Stari Slatinik ove godine se po peti puta uključilo sa svojom Zavičajnom zbirkom u manifestaciju Noći muzeja. Budući da je nacionalna tema desete jubilarne Noći muzeja bila posvećena Nikoli Tesli, prof. Ivan Lutz je održao vrlo zanimljivo predavanje naziva „Hrvatski izumitelji i zašto o tome šutimo“ u kojem se ne samo osvrnuo na genij Nikole Tesle, već i na mnoge druge inovatore i izumitelje iz prošlosti i sadašnjosti Hrvatske, a o kojima se jako malo zna i govori. Tom prilikom je pozvao ne samo nadležne institucije države Hrvatske, već i nas sve ostale da se malo bolje brinemo o kreativnim genijima koji se mogu nalaziti među nama.

Osim stalnog postava Zavičajne zbirke posjetitelji su mogli pogledati izložbu koju je priredila prof. Blanka Borić,  „Hrvatski inovatori“  na kojoj je predstavljen mali dio izumitelja i inovatora iz Hrvatske te njihovih izuma.

Drugo predavanje  na temu „Astronomija za početnike“ održao je predsjednik Zvičajnog društva Tomislav Lovinčić koji je upoznao posjetitelje s vrstama teleskopa i početnim koracima u promatranju noćnog neba. To predavanje je popratio s projekcijom „Planetarij u vlastitom domu“ s programima za upoznavanje zvijezdanog neba i svemira.

Prije, između i poslije predavanja posjetitelji su bili počašćeni s kuhanim vinom, čajem i prigodnim zakuskama.

Zavičajno društvo je jako zadovoljno ovogodišnjom posjećenošču mještana Starog Slatinika, općine i ostatka županije kojih je po lošem vremenu bilo 90-ak, a posebno im je drago zbog velikog broja posjetitelja mlađih uzrasta koji daju poticaj da se ne stane na ovom mini jubileju već da za pet godina proslavljamo puni jubilej održavanja Noći muzeja u našem Starom Slatiniku.

Opširnije...
 
Staroslatinički glas 7
Thursday, 01 January 2015
staroslatiniki_glas_7.jpg
 

Novi broj "Staroslatiničkog glasa" skinite ovdje.

 U ovom broju donosimo: 

  • Obiljezavanje europskog tjedna
  • Stopa Svetog Martina 
  • Noć muzeja 2014
  • raspjevano kao uvijek na Staroslatiničkom ljetu
  • Predstavljamo: LAG Posavinu i novoizabrani Mjesni odbor u Starom Slatiniku
  • Izlet na Durmitor
  • Recepti za pripravke od ljekovitog bilja

 

 
Raspjevano kao i uvijek
Tuesday, 01 July 2014

Image 

U subotu je u Društvenom domu Dr.Ante Starčević, u organizaciji Pučke pjevačke skupine Veseli Slatinčani, održano tradicionalno Staroslatiničko ljeto.

Pred ispunjenom velikom dvoranom, u programu kojeg je vodio Marin Kovačević, nastupili su: KUD Drežnik iz Drežnika, KUD Berislavić iz Novog Grada, UKPD Ukraina iz Slavonskog Broda i HKUD Tamburica iz Koraća. Titulu najljepše djevojke i mladića u nošnji, ponijeli su: Josipa Akmačić iz Drežnika i Matej Dorić iz Novog Grada. 

Više na stranicama Sb plus: http://sbplus.hr/opcine/brodski_stupnik/zivot/zabava/raspjevano_kao_i_uvijek.aspx 

 
Obilježavanje Europskog tjedna
Monday, 19 May 2014

Image 

Zavičajno društvo Stari Slatinik i ove godine uključilo se u obilježavanje Europskog tjedna u Brodsko-posavskoj županiji. Manifestacija za čitavu županiju provedena je tijekom drugog tjedna mjeseca svibnja, a Zavičajno društvo uklučilo se u nju u dva navrata. 

Prvi dio događanja održan je 8. svibnja u 19,00 sati u prostorijama Udruge koje se nalaze u sklopu društvenog doma „Dr.Ante Starčević“ u Starom Slatiniku, a nazočili su mu mještani Starog Slatinika mlađe, srednje i starije dobi.

Uvodnu riječ dao je Tomislav Lovinčić, predsjednik Udruge koji je nakon toga održao predavanje o problemima i pravima starijih i nemoćnih osoba i njihovih staratelja u EU.

Nakon toga, članica upravnog odbora Udruge, prof. Zdenka Aničić održala je predavanje sa pokaznom vježbom o postupanju i prvoj pomoći do dolaska hitne medicinske pomoći, te podijelila odgovarajuće brošure sa uputama.

Drugi dio organiziran je u nedjelju 10. svibnja kada je organiziran izlet mještana mješovitih uzrasta u staroslatinička brda Stazom svetog Martina. Tijekom izleta sakupljano je razno ljekovito bilje uz razgovor i informacije o nazivima i ljekovitim svojstvima.

Na krajnjem odredištu u predjelu Gajić gđa. Zenga Aničić održala je praktičnu edukaciju spravljanja pripravaka od ljekovitog bilja, te informirala nazočne o komercijalnim mogućnostima hranjivih i ljekovitih pripravaka.

Više slika u nastavku članka. 

Opširnije...
 
Izborna Skupština udruge
Wednesday, 02 April 2014

Image

 Održana izborna Skupština udruge Zavičajno društvo Stari Slatinik

STARI SLATINIK - U prostorijama društvenog doma Dr Ante Starčević, održana je redovna izborna Skupština udruge Zavičajno društvo Stari Slatinik. Iz izvješća o radu u protekloj godini, kojeg je podnijela predsjednica Blanka Borić vidljiv je niz aktivnosti, po kojima je ova udruga postala prepoznatljiva i šire od općine Brodski Stupnik. Jedna od najznačajnijih aktivnosti bila je organizacija Noći muzeja u prelijepo uređenoj Zavičajnoj zbirci. U programu je predstavljen rad poznatog brodskog samoukog umjetnika Andreja Macka, koji je osobno održao zanimljivu radionicu za najmlađe. Aktuelni predsjednik NK Svačić Josip Lovinčić, održao je retrospektivno predavanje i otvorio popratnu izložbu o staroslatiničkom nogometu. Tajnik udruge Josip Salantić predstavio je posjetiteljima svoju kolekciju novčanica iz cijelog svijeta, a održao je i zanimljivo predavanje o templarima i njihovoj ulozi u staroslatiničkoj povijesti.

Udruga se aktivno uključila i u program obilježavanja Europskog tjedna, u sklopu kojeg je održano predavanje na temu "Građanin EU", pripremljen bogat glazbeni program te izložba fotografija "Europa u objektivu". Profesor Josip Skoko održao je predavanje na temu "Europska kinematografija", a održane su i projekcije dvaju kultnih europskih filmova.

  U lipnju je organiziran dvodnevni uspješni izlet u Hercegovinu, a u prosincu je tiskan novi broj Staroslatiničkog glasa, a prošlogodišnje aktivnosti zaokružene su božićnom izložbom "Obiteljski portreti".

  Iz financijskog izvješća, kojeg je podnijela rizničarka Danijela Vrljić, vidljivo je da je udruga raspolagala sa skromnim sredstvima, ali posve dostatnim da se sve aktivnosti novčano pokriju, bez gubitaka ili bilo kakvih minusa.

  U izbornom dijelu skupštine, izabran je novi Upravni odbor udruge u koji su ušli: Blanka Borić, Ivan Salantić, Tomislav Lovinčić, Anto Blatančić, Josip Mah, Silvana Mah, Zdenka Aničić, Miro Čuljak i Mirko Prskalo.

  Na svojoj prvoj sjednici, održanoj odmah iza skupštine, za novog predsjednika udruge Zavičajno društvo Stari Slatinik u narednom dvogodišnjem mandatu izabran je Tomislav Lovinčić, a za dopredsjednike: Blanka Borić i Ivan Salantić

 

Više na: http://sbplus.hr/opcine/brodski_stupnik/zivot/udruge_gradana/novi_predsjednik_tomislav_lovincic.aspx 

 
Noć muzeja 2014.
Monday, 03 February 2014

 

unasevrijeme.jpg

 Po četvrti puta u Zavičajnoj zbirci Stari Slatinik održana je Noć muzeja

Četvrto izdanje Noći muzeja, održano u Društvenom domu Dr.Ante Starčević, bilo je iznimno sadržajno i zanimljivo.

Organizator je bilo Zavičajno društvo Stari Slatinik, a program u Zavičajnoj zbirci, započeo je projekcijom fotografija pod nazivom "U naše vrijeme". Posebna atrakcija bio je duet Marije i Ive Ančurovski, uz pratnju Antuna Fiolića na harmonici,  koji su za ovu prigodu izveli makedonsku pjesmu " Svanokle, Nado", s kojom su prije 50 godina pobijedili na natjecanju koje se održavalo u Starom Slatiniku, a zvalo se "Mikrofon je vaš". Zdenka Aničić upoznala je posjetitelje s drevnom vještinom izrade makramea. S poviješću i značajem crkvice Svetog Martina u Lovčiću prisutne su upoznali Josip Salantić i Blanka Borić. Ovogodišnji je program zaokružen nastupom mladog glazbenika Filipa Kaurića koji je osmislio repertoar koji je pratio nit vodilju cijele večeri, a to je zabavni život Starog Slatinika, od pedesetih godina prošlog stoljeća do danas. 

Više na:  http://sbplus.hr/opcine/brodski_stupnik/kultura/ostalo/sadrzajni_i_zanimljivi_programi.aspx

 
Predblagdanski domjenak Zavičajnog društva
Friday, 03 January 2014
Image 

Zavičajno društvo Stari Slatinik održalo je i ove godine svoj tradicionalni domjenak uoči božićnih i novogodišnjih praznika.

Na domjenku se okupio velik broj članova i simpatizera udruge kojima je predsjednica Blanka Borić zahvalila na suradnji te zaželjela sve najbolje tijekom dolazećih blagdana te puno sreće i uspjeha u novoj 2014. godini.

 

 

Uz domjenak postavljena je i izloža obiteljskih fotografija (portreta) koji su prikupljeni među članovima Društva i ostalim mještanima. Okupljanje članova iskorišteno je da se privremeno (do redovne izborne skupštine u 2014. godini) popuni upravni odbor Udruge kojeg su u međuvremenu napustili neki članovi.
U nastavku članka pogledajte fotografije sa domjenka. 
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 11 - 20 od 62