Naslovnica
Zavičajno društvo Stari Slatinik
Dobrodošli
Monday, 07 January 2008

Dobrodošli na stranice Zavičajnog društva Stari Slatinik.

Ove stranice su nastale kako bi Vam pružile što više informacija i vijesti o našem Društvu, Zavičajnoj zbirci i svemu ostalom što se događa ili se je dogodilo u našem selu.

Stranice su plod entuzijazma i volonterskog rada članova Društva.

Pozivamo Vas da nam se javite ukoliko želite sudjelovati u uređivanju stranica i pisanju članaka ili ako imate neku zanimljivu vijest, sliku, link ili priču koju biste željeli objaviti na ovim stranicama.

Više o Starom Slatiniku, Zavičajnom društvu, Zavičajnoj zbirci i ostalim stvarima koje Vas zanimaju potražite na poveznicama u glavnom izborniku.

Srdačan pozdrav,

Zavičajno društvo Stari Slatinik 

 
Noć muzeja 2017 u Zavičajnoj zbirci Stari Slatinik
Wednesday, 01 February 2017

 DSC06690.JPG

Zavičajno Društvo Stari Slatinik u Noći Muzeja 2017.g još jednom je dokazalo kako i u malim sredinama Lijepe naše ljudi otvorene duše i velikog srca mogu stajati uz bok Muzeja u gradovima kao što su naš Slavonski Brod, Zagreb, Split i drugi.

Ove godine tema Noći Muzeja bila je glazba, a program je u potpunosti  ispunio očekivanja posjetitelja na veliko zadovoljstvo i uz tople napitke.

Prigodnim pozdravom dobrodošlice u ambijentu stalnog postava Zavičajne zbirke  otvorena je izložba „Glazbenici i glazbala Staroga Slatinika i okolice “. Stare fotografije su pokazale zavidno bogatstvo kako glazbenika (svirača i pjevača) , tako i raznovrsnih glazbala našeg  kraja iz čega možemo zaključiti kako  su nas naši korijeni odredili i dali nam ljubav,snagu i znanje koje nosimo kroz život.

 Učitelji Područne škole Stari Slatinik, OŠ Ivan Mažuranić Sibinj upotpunili su doživljaj „Glazbeno-likovnom radionicom“ na veselje mališana čije su vrijedne ručice po uputi svojih dragih učitelja i učiteljica izrađivale jednostavna dječija glazbala, prigodne bedževe i slikali crteže po želji, slušajući glazbu.

Program je nastavljen promocijom knjige pjesama domoljubno-zavičajnog karaktera  „Cesta sanjara“  autorice Barice Šljivarić –Buttel iz Staroga Slatinika 

Uz prigodno čitanje i izvođenje uglazbljenih tekstova, koje je na veliku radosti i oduševljenje svih prisutnih uglazbila i otpjevala naša Josipa Hmilevski-Ančurovski   sa svojim TS „AIS“ i pjevačkom skupinom „Kume“ iz Sl. Broda uz zvuke tamburice i pjesme o Slavoniji zagrlili smo i ispratili  ovu Noć Muzeja 2017.g.

Kako je to sve izgledalo možete pogledati u galeriji slika do koje dolazite klikom na naslovnu sliku. A izložbu "Tamburaši Staroga Slatinika" možete pogledati ovdje. 

 
Vinkovo 2017
Wednesday, 25 January 2017

  P1221876.jpg

I ove godine Zavičajno društvo odlučilo je nastaviti s tradicijom proslave Vinkova. Iako je prvotno planirana proslava na vikendici Saše Grgurevića u Gajićima, zbog snijega i hladnog vremena Vinkovo se proslavilo u ipak bližem i pristupačnijem Travniku, na vikendici Stipe i Perice Perić.  Kako nam je bilo možete pogledati u fotogaleriji do koje dolazite klikom miša na naslovnu sliku.

 
Poziv za Noć muzeja 2017
Monday, 16 January 2017

vizuali_za_sudionike_NM17_Page_2.jpeg

 

 

u Zavičajnoj zbirci Stari Slatinik

provest ćemo uz sljedeći

PROGRAM:

  18.00 sati

Dobrodošlica i uvodni govor uz prigodno piće

  18.30 sati

Otvorenje izložbe glazbala i fotografija  „Glazbenici i glazbala Starog Slatinika i okolnih mjesta“          

  19.00 sati

Glazbeno-likovne radionice – učitelji Područne škole u Starom Slatiniku, OŠ Ivan Mažuranić Sibinj. 

  20.00 sati

Promocija zbirke pjesama „Cesta sanjara“ autorice Barice Šljivarić – Buttel iz Starog Slatinika

   21.00 sati

Izvedba i slušaonica uglazbljenih djela autorice Barice Šljivarić – Buttel, skladateljice Josipe Hmilevski – Ančurovski i drugih

 

Više o programu za Noć muzeja možete vidjeti na slijedećem linku

http://nocmuzeja.hr/popis-muzeja/zavicajna-zbirka-stari-slatinik/

  

 Svi posjetitelji bit će počašćeni s kuhanim vinom, čajem i prigodnom zakuskom

(U slučaju poklapanja s utakmicom naših rukometaša na Svjetskom prvenstvu organizirat ćemo projekciju prijenosa)

S VESELJEM VAS OČEKUJEMO U NAŠOJ ZBIRCI

U PETAK, 27. SIJEČNJA 2017.

 

Opširnije...
 
Deset godina plodonosnog rada
Friday, 23 December 2016

 zavicajno_10_godina.png

Tradicionalnim Božićnim domjenkom za sve svoje članove, goste i stanovnike Starog Slatinika, Zavičajno društvo obilježilo je i deset godina svojeg postojanja. Bila je to prigoda da se pogleda unazad i još jednom istaknu najvažniji rezultati rada. Iznio ih je tajnik društva Josip Salantić.

Naglasimo samo one najvažnije:

- uređenje i održavanje Zavičajne zbirke Stari Slatinik;

- redovito uključivanje odgovarajućim programima u manifestaciju „Noć muzeja" koja se svake godine održava na nivou RH;

- organizacija proslave Dana sv.Vinka, zaštitnika vinograda i vinogradara;

- sudjelovanje u manifestaciji „Europski tjedan" koja se održava na nivou Brodsko-posavske županije;

- povremeno organiziranje „Susreta Staroslatinčana"

- organiziranje izložbi lokalnih slikara amatera, starih fotografija te izložbi suvremene fotografije;

- pomoć Pučkoj pjevačkoj skupini u organizaciji godišnje priredbe „Staroslatiničko ljeto";

- uređenje planinarske i hodočasničke staze do crkve Svetog Martina (Staza Svetog Martina);

- uređenje Križnog puta u šumi Obriž;

- radne akcije na uređenju naselja i brdskih puteva;

- izleti članova Udruge i ostalih mještana;

Osnivač Zavičajnog društva Stari Slatinik bio je pokojni Marko Lovinčić, a uz njega tada su u Inicijativnom odboru bili: Stjepan Lovrić, Milica Koporčić-Tomičić, Josip Salantić, pok. Zvonko Martinović, Petar Lovinčić, Anto Blatančić i Branko Grozdanić.

O životu i radu osnivača Marka Lovinčića prezentaciju je održala dopredsjednica društva Blanka Filošević, a dopunili su je Ilija Maoduš i Branko Grozdanić.

Više slika možete naći na slijedećem linku

  http://www.sbplus.hr/opcine/brodski_stupnik/zivot/udruge_gradana/deset_godina_plodonosnog_rada.aspx#.WGLfwn1TSpJ

Također novi broj Staroslatiničkog glasa možete pregledati na ovom linku.

 
JOŠ JEDNA VRIJEDNA AKCIJA ZAVIČAJNOG DRUŠTVA
Sunday, 03 July 2016
izvjee_-_slagalica.jpg

  160628112754284.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Udruga „Zavičajno društvo Stari Slatinik“,  još jednom od svojih akcija doprinijela  je još boljem izgledu i funkcionalnosti svojega mjesta.

U dogovoru i uz pomoć Općine Brodski Stupnik, kojoj ovo naselje pripada, okončana je građanska akcija uređenja pješačkih mostića uz glavnu cestu i prilagodba istih za sigurnije korištenje od strane đaka, invalidnih osoba, majki sa djecom i osalih mještana.

 

U tom cilju, a na poticaj Lokalne akcijske grupe „Posavina“ , Udruga se prijavila na natječaj koji je raspisala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva „Slagalica“ iz Osijeka u okviru svojeg projekta pod nazivom“Naš doprinos zajednici“, te je među mnogobrojnim organizacijama s područja četiri slavonske županije dobila financijsku podršku svojem projektu pod nazivom  „Požuri polako – sigurno preko mostova“  u vrijednosti od 13.000,00 kuna.

 

Projekt je, u suradnji s djelatnicima komunalne službe Općine te uz veliku podršku članova Udruge i ostalih mještana-volontera, uspješno proveden tijekom travnja, svibnja i lipnja ove godine, a njegovo okončanje obilježeno je i proslavljeno svečanošću koja je održana u  Društvenom  domu u Starom Slatiniku u nedjelju 26.1ipnja 2016. godine.

 

Više o ovoj akciji možete saznati na:

 

http://www.sbplus.hr/opcine/brodski_stupnik/zivot/udruge_gradana/uredeni_pjesacki_mostovi_.aspx#.V3QmL9KLSUk

 

 
Poziv
Monday, 15 February 2016
img279.jpg
 
Noć muzeja 2016
Monday, 01 February 2016

 images.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 dsc_2918.jpgKao i prijašnjih godina, Zavičajno društvo Stari Slatinik  pridružilo se obilježavanju manifestacije Noći muzeja.  Ovogodišnju Noć muzeja obilježila je tema Utemeljitelji i reformatori  - Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena.  
Kako je jedna od glavnih misli vodilja Josipa Juraja Strossmayera bila Prosvjetom ka slobodi, odlučili smo posjetitelje upoznati s poviješću školstva u Starom Slatiniku.
Više od stotinu posjetitelja te večeri uživalo je u predavanju o prvom učitelju u Nižoj pučkoj školi u Slatiniku, Maksi Kopajniku.  Predavanje je pripremio gospodin Jozo Salantić, no zbog spriječenosti nije ga mogao i održati.  Trideset i pet godina učiteljevanja i bogatog utjecaja na ovu sredinu nam je zato predstavila Zdenka Aničić koja je i sama prosvjetna djelatnica. Većinu posjetitelja činili su i sami učenici nižih razreda iz Starog Slatinika. Njihove marljive učiteljice krenule su s obilježavanjem programa Noći muzeja već na nastavi tog dana. Tako je učiteljica Blaženka Javor održala radionicu izrade malih sovica od kolaža, kao simbola same manifestacije. Učiteljica Ana Vrbešić održala je izuzetno zanimljivu radionicu krasopisa gdje su učenici pokazali zavidnu vještinu. Istovremeno s tom radionicom, održala se još jedna iznimno posjećena aktivnost gdje su sudjelovala djeca sa svojim roditeljima. Radionicu naziva Strossmayer u elektroničkim obrazovnim sadržajima održala je učiteljica Marijana Krijan. Na kraju je održan i kviz gdje se provjerovalo znanje stečeno u radionici.
Kratko predavanje uz projekciju dokumentarnog filma o Josipu Juraju Strossmayeru održala je profesorica Blanka Borić.
Program je zaokružen projekcijom fotografija o generacijama učenika područne škole te osvrtom na 187 godina rada škole.

 Galeriju slika s Noći muzeja možete pogledati ovdje ili na stranicama Sbplusa.hr

 

 
Vinkovo 2016
Monday, 25 January 2016

 

20160122_120013.jpg

20160122_112959.jpg

  20160122_112139.jpg

 

 

 

 

 

 

   

Po tradiciji i običaju 22. siječnja obilježava se dan sv. Vinka, zaštitnika vinogradara, vinograda i vina a Zavičajno društvo od kad postoji organizira proslavu "Vincekova" na vinogradima i vikendicama naših sumještana.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 10 od 62