Naslovnica
upa Goranci kraj Mostara PDF Ispis E-mail
Monday, 17 December 2012
Image 

U velikoj dvorani Društvenog doma „Dr. Ante Starevi,  odrana je promocija knjige fra Marka Juria i Dragana Vidovia „upa Goranci kraj Mostara".

Ovu kulturnu manifestaciju koja je pobudili veliki interes mještana, uspješno je organiziralo Zaviajno društvo Stari Slatinik. Podsjetimo da ak 53 obitelji (od ukupno 350 koliko ih ivi u Starom Slatiniku) vuku porijeklo iz upe Goranci (tonije mjesta Bogodol). 

O knjizi su govorili don Marinko Ivankovi, tajnik Hrvatske salezijanske provincije sv.Ivana Bosca u Zagrebu, Stanislav Vukorep, publicist, zaposlen u Zavodu za zaštitu kulturno-povijesne baštine Hercegovako-neretvanske upanije u Mostaru i dr. Slobodan Lang, humanista i borac za ljudska prava.
Nazonima se obratio i Dragan Vidovi, jedan od dvojice autora knjige. Promociju su svojim nastupima uveliali Slavko Šari (gusle i diple) i Jure Vidakuši (gusle) iz Golobrdaca (pokraj Pleternice). Slavko je i sam porijeklom iz upe Goranci, a Jure se kao djeai sa svojom obitelji doselio iz Rame, koju su poplavili zbog izgradnje nove hidrocentrale.
Nastupila je i Puka pjevaka skupina „Veseli Slatiniani", s nekoliko lijepih prigodnih pjesama. Kao najbolja ilustracija emocija koje Slatinjani gaje prema svom rodnom zaviaju mogu posluiti i pjesme koje je napisao Miro uljak (roeni Bogodoljanin). Dvije takve izrecitirala je predsjednica Zaviajnog društva prof. Blanka Bori,a jednu i sam autor.
Tajnik ovog društva Josip Salanti, za sve goste, odrao je saetu prezentaciju o povijesti i sadašnjosti Starog Slatinika.
Zadnja Promjena ( Monday, 17 December 2012 )
 
« Prethodna   Sljedea »