Naslovnica
Župa Goranci kraj Mostara PDF Ispis E-mail
Monday, 17 December 2012
Image 

U velikoj dvorani Društvenog doma „Dr. Ante Starčević,  održana je promocija knjige fra Marka Jurića i Dragana Vidovića „Župa Goranci kraj Mostara".

Ovu kulturnu manifestaciju koja je pobudili veliki interes mještana, uspješno je organiziralo Zavičajno društvo Stari Slatinik. Podsjetimo da čak 53 obitelji (od ukupno 350 koliko ih živi u Starom Slatiniku) vuku porijeklo iz župe Goranci (točnije mjesta Bogodol). 

O knjizi su govorili don Marinko Ivanković, tajnik Hrvatske salezijanske provincije sv.Ivana Bosca u Zagrebu, Stanislav Vukorep, publicist, zaposlen u Zavodu za zaštitu kulturno-povijesne baštine Hercegovačko-neretvanske županije u Mostaru i dr. Slobodan Lang, humanista i borac za ljudska prava.
Nazočnima se obratio i Dragan Vidović, jedan od dvojice autora knjige. Promociju su svojim nastupima uveličali Slavko Šarić (gusle i diple) i Jure Vidakušić (gusle) iz Golobrdaca (pokraj Pleternice). Slavko je i sam porijeklom iz župe Goranci, a Jure se kao dječačić sa svojom obitelji doselio iz Rame, koju su poplavili zbog izgradnje nove hidrocentrale.
Nastupila je i Pučka pjevačka skupina „Veseli Slatiničani", s nekoliko lijepih prigodnih pjesama. Kao najbolja ilustracija emocija koje Slatinjani gaje prema svom rodnom zavičaju mogu poslužiti i pjesme koje je napisao Miro Čuljak (rođeni Bogodoljanin). Dvije takve izrecitirala je predsjednica Zavičajnog društva prof. Blanka Borić,a jednu i sam autor.
Tajnik ovog društva Josip Salantić, za sve goste, održao je sažetu prezentaciju o povijesti i sadašnjosti Starog Slatinika.
Zadnja Promjena ( Monday, 17 December 2012 )
 
« Prethodna   Sljedeća »