No muzeja 2012. PDF Ispis E-mail
Tuesday, 31 January 2012
 Image

Zaviajno društvo Stari Slatinik, po drugi puta se u svojoj lijepo ureenoj Zaviajnoj zbirci ukljuilo u manifestaciju No muzeja.

U programu koje je pripremilo društvo nastojalo se udovoljiti interesima svih generacija mještana i ostalih posjetitelja, a sudei po velikom broju posjetitelja, on je u potpunosti uspio.

 Više proitajte na portalu SBPlus .

Brojne  posjetitelje koji su se našli u prostorijama Zaviajne zbirke Stari Slatinik u udesan svijet medaljarstva  uveo je gospodin Ivan Jelani, strastveni sakuplja medalja iz Rešetara, a inae i umirovljeni nastavnik likovnog odgoja. Posebno oduševljenje izazvao je Meštroviev medaljon koji prikazuje Davidove strijelce . Gospodin Jelani inae se i sam bavi izradom medalja, a ovom prilikom je predstavio svoju kolekciju medalja i plaketa koju s posebnom ljubavlju prikuplja ve 30 godina. Najstariji izlobeni primjerak bila je Kerdieva plaketa iz 1914. godine s prikazom  grke pjesnikinje Sapfe. Ivan Kerdi  slovi kao najvei hrvatski medaljar. Frani Kršiniu su ene bile neiscrpan motiv u stvaranju vrsnih medalja, a Ivan Meštrovi je tijekom svog ivota napravio svega pet ili šest medalja.

Nakon otvorenja izlobe medaljona, uslijedila je radionica izrade predmeta od keramike koju je vodila profesorica Boica Panduri, a kojoj su se posebno obradovali mladi posjetitelji  ove manifestacije i koji su se u nj aktivno ukljuili. Profesorica Boica Panduri radi u Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovia u Slavonskom Brodu , gdje vodi sekciju u kojoj poduava uenike ovoj, pomalo zapostavljenoj vještini.

U 22 sata predstavljen je dokumentarac The Secret Glory  koji opisuje malo poznat podatak da su se tijekom Drugog svjetskog rata njemaki porunici  uputili u potragu za Svetim gralom.

Cjeloveernji je program zaokruen  projekcijom igranog filma Leptirica. Filma, koji je napravljen davne 1973. godine sjetili su se stariji posjetitelji, dok su mlai oduševljeni nainom kako je postignuta napetost radnje, a uz minimalne efekte karakteristine za horor filmove.
Zadnja Promjena ( Tuesday, 31 January 2012 )
 
« Prethodna   Sljedea »