Naslovnica
Noć muzeja 2012. PDF Ispis E-mail
Tuesday, 31 January 2012
 Image

Zavičajno društvo Stari Slatinik, po drugi puta se u svojoj lijepo uređenoj Zavičajnoj zbirci uključilo u manifestaciju Noć muzeja.

U programu koje je pripremilo društvo nastojalo se udovoljiti interesima svih generacija mještana i ostalih posjetitelja, a sudeći po velikom broju posjetitelja, on je u potpunosti uspio.

 Više pročitajte na portalu SBPlus .

Brojne  posjetitelje koji su se našli u prostorijama Zavičajne zbirke Stari Slatinik u čudesan svijet medaljarstva  uveo je gospodin Ivan Jelančić, strastveni sakupljač medalja iz Rešetara, a inače i umirovljeni nastavnik likovnog odgoja. Posebno oduševljenje izazvao je Meštrovićev medaljon koji prikazuje Davidove strijelce . Gospodin Jelančić inače se i sam bavi izradom medalja, a ovom prilikom je predstavio svoju kolekciju medalja i plaketa koju s posebnom ljubavlju prikuplja već 30 godina. Najstariji izložbeni primjerak bila je Kerdićeva plaketa iz 1914. godine s prikazom  grčke pjesnikinje Sapfe. Ivan Kerdić  slovi kao najveći hrvatski medaljar. Frani Kršiniću su žene bile neiscrpan motiv u stvaranju vrsnih medalja, a Ivan Meštrović je tijekom svog života napravio svega pet ili šest medalja.

Nakon otvorenja izložbe medaljona, uslijedila je radionica izrade predmeta od keramike koju je vodila profesorica Božica Pandurić, a kojoj su se posebno obradovali mladi posjetitelji  ove manifestacije i koji su se u nj aktivno uključili. Profesorica Božica Pandurić radi u Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića u Slavonskom Brodu , gdje vodi sekciju u kojoj podučava učenike ovoj, pomalo zapostavljenoj vještini.

U 22 sata predstavljen je dokumentarac The Secret Glory  koji opisuje malo poznat podatak da su se tijekom Drugog svjetskog rata njemački poručnici  uputili u potragu za Svetim gralom.

Cjelovečernji je program zaokružen  projekcijom igranog filma Leptirica. Filma, koji je napravljen davne 1973. godine sjetili su se stariji posjetitelji, dok su mlađi oduševljeni načinom kako je postignuta napetost radnje, a uz minimalne efekte karakteristične za horor filmove.
Zadnja Promjena ( Tuesday, 31 January 2012 )
 
« Prethodna   Sljedeća »