Naslovnica
U potrazi za Šokicom PDF Ispis E-mail
Monday, 08 November 2010
Image 
Pronaći osobu koja  priča onako kako se nekad pričalo na ovim prostorima,  u prvi se trenutak nije činilo zahtjevnim zadatkom.  No, ukoliko priču započnete u Starom Slatiniku, mjestu u kojem pretežito žive ljudi koji svoje porijeklo duguju ličkim, hercegovačkim, bosanskim i inim drugim prostranstvima, dobro ćete se zamisliti. Danas je u tom mjestu ostalo svega dvadesetak starosjedilačkih obitelji i među njima jako malo Šokaca koji su zadržali svoj izvorni  govor.

Na svu sreću, potraga je završena s uspjehom.

 

Skupina znanstvenika: Vladymir Antonovič Dybo, pročelnik Odsjeka za slavenske jezike ruskog državnog Filozofskog fakulteta i član ruske Akademije znanosti, te njegovi suradnici - Aleksandra Ter-Afanesova i Mihail Oslon te  Mate Kapović, docent na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu i njegova doktorandica Martina Peraić, profesorica iz Slavonskog Broda  u sklopu svog projekta istraživanja naglasnih sustava hrvatskih govora  pokucali su na vrata gospođe Terezije Siroglavić, mještanke koja slovi za jednu od rijetkih osoba u mjestu koja je zadržala izvorni govor ovih krajeva. Rođena i odrasla u Lovčićima, od 1963. godine sa stalnim prebivalištem u Starom Slatiniku u dvosatnom je stručnom vođenom  razgovoru bila zahvalan sugovornik za njihov projekt.

 Cijenjeni su profesori boravili već u dva navrata u Posavini 2006. i 2007. godine, obišavši dvadesetak šokačkih sela, a i  ove godine nastavljaju s istraživanjem na terenu. Ovih će dana obići mjesta Brodski Stupnik, Slobodnicu te Domaljevce u bosanskoj Posavini. Osobito ih zanimaju govori Hrvata Šokaca, tj. staroštokavski govor koji je u cjelovitom okviru slavenskih dijalekata jedan od najarhaičnijih s najbolje očuvanim starijim naglasnim osobinama, zbog čega je zanimljiv znanstvenicima slavistima širom svijeta. 

 Ovo je također jedinstvena prilika da se zabilježe i stručno opišu govori ovih mjesta koji su u posljednjih sto godina slabo proučavani.   Vrijednost njihova posjeta je i utoliko veća  jer smo svi svjesni činjenice da lokalni govori lagano odumiru i nužno ih je otrgnuti zaboravu.

 Kako kaže  gospođa Tera: „Svi danas pričaju moderno.“
 

                                                                                                     Blanka Borić

 

Image 

Zadnja Promjena ( Wednesday, 09 February 2011 )
 
« Prethodna   Sljedeća »