Naslovnica
IN MEMORIAM PDF Ispis E-mail
Monday, 20 July 2009
IN MEMORIAM

Image

 

MARKO LOVINČIĆ

( 2.1.1948. – 17.7.2009.)

 

IN MEMORIAM

 

17. srpnja 2009. godine prestalo je kucati srce inicijatora osnivanja i prvoga predsjednika Udruge "Zavičajno društvo Stari Slatinik, Marka Lovinčića.

 

Markov život nije bio nimalo lak. Obilježen je u samom početku tragičnom smrću oca u poslijeratnim čistkama. Samohrana majka Milica odgajala ga je u teškim uvjetima, ali ipak mu je omogućila završetak gimnazije i diplomu na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Od malena je Marko odgajan u kršćanskom i domoljubnom, hrvatskom duhu, te nije čudo da se za vrijeme studija u Zagrebu pridružio "Hrvatskom proljeću" kojom prigodom se aktivno družio sa tadašnjim vođama ovoga pokreta, Draženom Budišom, Markom Veselicom i drugima.

 

Nakon završetka studija Marko se zapošljava u tadašnjoj Vodnoj zajednici (danas Hrvatske vode) gdje se naročito aktivira u uređivanju njihovog časopisa "Sava". Nakon toga, do konca devedesetih obavlja dužnost tajnika Saveza organizacija za fizičku kulturu tadašnje Općine Slavonski Brod (danas Zajednica športskih udruga Brodsko-posavske županije).

 

Što se tiče društveno-političkog rada, početkom osamdesetih aktivan je u Hrvatskoj demokratskoj stranci svojeg prijatelja Marka Veselice a kasnije je jedan od osnivača Hrvatske čiste stranke prava u našoj Županiji.

 

Bez obzira na svoje stavove koji nisu bili u skladu sa tadašnjom službenom politikom, Marko je u razdoblju od 1974. do 1984. godine biran za predsjednika Mjesne zajednice te daje izraziti doprinos kulturno zabavnom i sportskom životu u selu pri čemu je zaslužan za izgradnju značajnih infrastrukturnih objekata.

 

Najveći doprinos kulturnom i zabavnom životu ovoga naselja Marko Lovinčić daje u najnovijoj povijesti ovoga naselja kroz Udrugu "Zavičajno društvo Stari Slatinik" koja se na njegovu inicijativu osniva u svibnju 2006. godine. Marko je sve ovo vrijeme, unatoč teškoj bolesti koja ga je nedugo nakon toga pogodila, spiritus movens ove Udruge. Udruga je do sada izdala 6 vrijednih knjiga čiji je urednik i autor velikog broja priloga naš Marko. U društvenom domu uređena je Zavičajna zbirka sa velikim brojem vrijednih izložaka koji govore o povijesti našega naselja. I ovdje je veliki Markov doprinos. On je osobno od kuće do kuće skupio veliki broj izložaka, sačuvavši ih tako od daljnje propasti.

 

S tugom  smo na posljednji počinak ispratili, kišovitoga dana 17. srpnja na mjesnom groblju u Starom Slatiniku ispratili našega Marka, ali istovremeno smo ponosni što smo u svoj sredini imali ovakvog čovjeka. Markov život bio je ispunjen davanjima. Malo toga je za uzvrat tražio i primao, osim naravno pohvala za njegov rad koje su bile duboko opravdane.

 

U posljednjih nekoliko godina, unatoč bolesti koja je neumitno napredovala, može se slobodno reći da je živio isključivo za Stari Slatinik, za Zavičajnu udrugu i knjige koje je kroz nju uređivao i izdavao. Čak i posljednjih dana, kada nije mogao ustati iz bolesničke postelje i već polako gubio kontakt sa okolinom Markove misli bile su usmjerene na narednu, sedmu knjigu, koju na žalost nije uspio završiti. Kroz ove knjige došao je do izražaja Markov spisateljski i nadasve pjesnički talent, te su njegovi radovi zabilježeni za slijedeće generacije.

 

Pred sam kraj života Marko je napisao tekst koji nosi naslov "U traganju za dušom", koji je trebao biti uvod u njegu posljednju, nedovršenu knjigu. Ovaj tekst glasi:

 

"Stari Slatinik, mesto našega iskona, neodoljivi je dio nas koji smo u njegovu okrilju ugledali svjetlo dana i svojim prvim dječjim koracima krenuli neizvjesnom cestom života.

 

            On je naša prošlost, sadašnjost i budućnost. Prošlost koja je ostala iza nas budimo u našim sjećanjima, kako bi u život vratili naš hod po neizvjesnima stazama života.

 

            Sadašnjost udišemo punima plućima, upijajući u sebe njezinu ljepotu i vonj njezine druge, neizbježne strane lica.

 

            Na put u budućnost krećemo široko raskriljenih krila i ispunjeni nadom u bolje dane, ali i ispunjeni zebnjom od udaraca zle sudbine, koja nas je kroz prošla vremena tako često pohodila.

 

            Tu, u Staromu Slatiniku, pod humkom napaćene zemlje hrvatske stići ćemo na zadnju postaju svojega ovozemaljskoga života. To je dio usuda koji u sebi nosimo još od rođenja i koji nitko nije uspio izbjeći. Taj smiraj snova o vlastitoj vječitosti neodvojivi je dio naše sudbine kojom upravlja Svevišnji.

 

            Stari Slatinik duga je, burna i nedopisana priča, koja još uvijek traži svoju dušu, za kojom je tako dugo lutao po bespućima naše najčešće tragične prošlosti.

 

            Nošen tragikom minulih stoljeća hrvatske povijesti, još uvijek – tražeći tu svoju dušu nastojeći dohvatiti ju i obgrliti ju toplinom svoje neizmjerne ljubavi.

 

            Tražeći tu svoju dušu, dolazimo do jedne nepobitne spoznaje. neodvojivi smo dio naroda koji nakon svake od svojih Kalvarija širi krila i njima dodiruje visine neba, uživajući u pobjedi nad zlom.

 

            Dio smo te neumrle duše, plemenite i nepobjedive. To je duša hrvatska."

 

Laka ti bila staroslatinička zemlja.

 

Neka ti je vječna slava.

 

 

 

Zavičajno društvo Stari Slatinik

 

 

Zadnja Promjena ( Tuesday, 13 July 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »