Naslovnica
Francuskinja pronašla rodbinu PDF Ispis E-mail
Monday, 14 July 2008

Francuskinja Sylvie Lesan Pean, rođena je u Parizu 1962. godine.

Svojega oca,  koji je majku i nju napustio kada je imala svega dvije godine nikada nije upoznala. 

Odrastavši Syliviju je sve više i više mučila spoznaja da ništa ne zna o njemu, njegovu porijeklu, rodbini niti mjestu gdje se rodio i gdje sada živi. Jedino što je znala, bilo je nekoliko podataka iz vjenčanog lista u kojemu je bilo navedeno njegovo ime, prezime, godina i mjesto rođenja te ime oca i majke.

Sylvijina majka Louise također nije imala druge podatke o svojem odbjeglom suprugu, niti je sa njim bila u bilo kakvom kontaktu nakon što ih je napustio.  Obje su, međutim i dalje nosile njegove prezime Lesan. 

Potraga za ocem trajala je sve do početka lipnja ove godine, kada je okončana zahvaljujući internetu i web-stranicama Zavičajnog društva Stari Slatinik. 

Putem internetskih tražilica Sylvie i njezin muž Philippe pokušavali su već duže vrijeme pronaći bilo kakav detalj povezan sa čovjekom koji se zove Đuro Lesan i mjestom Slatinik (Slatnik) u kojem je rođen, ali u tome nisu imali uspjeha.  Sve dok se izborom Snježane Lesan u Upravni odbor Zavičajnog društva ovo prezime nije pojavilo na našim stranicama. Povezivanjem traženog prezimena sa traženim imenom naselja internetska tražilica dovela je Sylvie i Philippea na naše web-stranice.

Pošto su naše web-stranice samo na hrvatskom jeziku oni u prvi mah nisu uopće znali na čega se one odnose. Međutim, pronašli su mjesto putem kojega mogu uputiti elektronsku poruku Zavičajnom društvu. 

Jedne večeri početkom lipnja na svoje računalo dobio sam slijedeću poruku na engleskom jeziku: „Zovem se Sylvie Lesan i već 40 godina tražim svojega oca koji se zove Djuro Lesan: Molim pomozite mi!“. Naravno da sam odgovorio jer sam znao da mogu pomoći, a i osjećao sam potrebu za time.

Đuru (Djuru) Lesana površno sam poznavao, ali sam znao da u selu živi njegov brat Ilija sa obitelji. Konzultirajući druge članove Zavičajnog društva, te Iliju Lesana i njegovu suprugu, prikupio sam podatke o Sylvijinom ocu, te ju o svemu obavijestio.

Đuro Lesan je, na žalost, umro prije deset godina. Živio je u Opatiji ali je sahranjen na groblju u Starom Slatiniku. Potvrđeno je da je bio u Francuskoj u vrijeme Sylvijinog rođenja (1962. godine), te je razmjenom fotografija sa sigurnošću utvrđeno da je on osoba koju Sylvie traži.  

Drugi dio priče odnosi se na Sylvijinu posjetu rodnom mjestu svojega oca, na koju se odlučila odmah nakon što je potvrđeno da je pokojni to Đuro Lesan. Sylvie trenutno živi u Grčkoj sa suprugom Philippeom i dva sina-blizanca Alexanderom i Hugoom. Njezin suprug je stručnjak za helikoptere i radi u francusko/njemačkoj tvrtki Eurocopter, te je tri godine proveo kao njihov predstavnik u Grčkoj. Mandat mu istječe krajem srpnja, te se uskoro vraćaju u rodnu Francusku. 

Početkom srpnja cjelokupna obitelj došla je u Slavonski Brod, avionom iz Atene, preko Budimpešte u Zagreb, te nakon toga rent a carom u Brod. Odsjeli su u novootvorenom hotelu Central a ja sam u ime Zavičajnog društva, uz pomoć Marka Lovinčića i Zvonka Martinovića (bio je dobar prijatelj Đure Lesana) preuzeo obvezu njihovog povezivanja sa rodbinom. Ne ulazeći u detalje njihovog boravka u našoj sredini, koji je trajao 4 dana, želim istaći da je Sylvie napustila Slatinik, Brod i Hrvatsku vrlo zadovoljna, istovremeno i tužna zbog toga što njezin otac više nije među živima. Konačno je saznala puno detalja o njemu,  te shvatila da ovdje ima puno rodbine, više nego u Francuskoj sa majčine strane.

Đuro je, naime, imao petero braće i tri sestre, od kojih su danas živi njih troje - jedan brat (Ilija) i dvije sestre (Ana i Kata). Njih troje imaju šestero djece te puno unučadi i praunučadi. Brata i sestre te većinu njihove djece, unučadi i praunučadi Sylvie je uspjela susresti u 4 dana svojega boravka. Usput Sylvie i njezina obitelj obišli su dobar dio uže i šire okoline, koja im se veoma sviđa. Siguran sam da je zadovoljstvo obostrano jer je velik dio obitelji Lesan saznao da u Francuskoj ima veoma dragu, ljubaznu i suosjećajnu rođakinju, a Sylvie je konačno saznala istinu o svojem ocu i upoznala gostoljubivu i dragu rodbinu. 

 

 Image

 Sylvie Lesan Pean sa obitelji snimljena u prostorijama Zavičajnog društva prigodom proglašenja počasnim članom

 

  Nadam se da će rodbina i naše Zavičajno društvo ostati u vezi sa Sylvie i njezinom obitelji, te da će doći do idućih susreta. Usput rečeno, Sylvie Lesan Pean je proglašena počasnim članom Zavičajnog društva Stari Slatinik.                                          

Josip Salantić  

 

Zadnja Promjena ( Wednesday, 01 April 2009 )
 
« Prethodna   Sljedeća »